събота, 29 януари 2011 г.

Метеорит на 4 млрд. години откриха край Девин

dnes.bg

Метеорит на 4 милиарда години е открит преди един месец в района на Девин. На уникалната находка се натъкнали екип палеонтолози. Очаква се скоро експерти да потвърдят възрастта на откритието и то да стане едно от осемте чудеса на Девин.
Късът от космоса тежи около 1 килограм. В момента се намира в лаборатория, където ще се доказва произходът му. Експерти обаче са категорични, че това е остатък от меторит, който е стигнал Земята.

След коледните и новогодишните празници, хотелиерите отчитат отлив на туристи. За да запалят интереса на повече хора към този регион, в момента те правят картата на осемте чудеса на Девин.

„Едно от чудесата е новооткритият метеорит на 4 милиарда години, а другото - пещера на възраст над 1 милион години, която също разкрихме наскоро”, е заявил председателят на сдружението на хотелиерите в Девин Владимир Солаков.

Близо до Девин са открити и следи от древни цивилизации – пещерни жилища на над 35 хиляди години, което говори, че районът е обитаван много хилядолетия преди новата ера, твърдят експерти.

Девин разполага с леглова база от 1500 легла. Нощувката на човек започва от 15 лева в къщите за гости и стига до 100 лева в модерните спа хотели с минерална вода. Любопитно място за спане са автентичните родопски къщи, които побират между 4 и 6 човека. Вътре има камина, а спалните са покрити с родопски завивки.
Много от туристите идват до Девин само за да опитат от традиционните родопски ястия.

„В ресторантите в Девин няма да видите да ви мерят порцията с кантар, а просто трябва да останете доволни, аз това съм забелязал“, сподели впечатленията си туристът Атанас Сирийски.
В заведенията пък държат храната да се приготвя по вековни рецепти с натурални продукти.

„Не се отмятаме от това, което е било примерно преди 100 години, защото е най-лесно да се купи нещо от магазина и да се претопли на микровълновата печка, но то няма натуралния продукт, който ние си произвеждаме“, разказва Румен Ангелов, който е главен готвач в един от ресторантите.

Освен че е красиво, въздухът в Девин е много чист. Научно е доказано, че от цяла България на това място озоновият слой е с най-голяма дебелина.
Илиян Велков

2 коментара:

  1. "Научно е доказано, че от цяла България на това място озоновият слой е с най-голяма дебелина.”
    Браво на тази “наука”, която разглежда озоновият слой като твърда субстанция. Щом над Девин е с най-голяма дебелина, колко е над Доспат (на 23 км разстояние по въздуха югозападно), или над Смолян (на 32 км разстояние по въздуха югоизточно). Или такива данни нямате, защото там не са правени такива “научни” измервания.
    А не е ли по-добре да се мисли, преди да се пише нещо. И не е ли по-добре местното патриотарство да е в по-умерени норми.
    Заб. В думите “наука” и “научни” ударението е на първото “а”.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересното е кой е дал минералните извори на хотелиери като това е дар от ПРИРОДАТА и ТРЯБВА да се използва от хората безплатно, проблемите на страната се таят точно по такива точки... Факт е липсата на добронамереност към ПРИРОДАТА КЪМ КОЯТА СПАДАТ И ХОРАТА.

    ОтговорИзтриване