понеделник, 31 януари 2011 г.

Седемте хиляди, които успешно преживяха кризата

profit.bg
Австрийският в. Die Presse излиза днес със статия на своя кореспондент от Световния икономически форум в Давос, който завърши вчера.

„Световният управляващ елит се състои от около 7000 души: жонглиращи с милиарди финансисти, икономически босове, политици и генератори на идеи. Година след година те се събират в швейцарското планинско градче", коментира вестникът.

Сред участниците се откроиха такива личности като Бил Гейтс, който предпочита да стои настрана, 80-годишният финансист Джордж Сорос, който напротив - винаги е обкръжен от тълпа, вечно бързащият и усмихнат Бил Клинтън, Никола Саркози, влязъл в любимата си роля на спасител на Земята.

„Глобалният елит се събира на 1 600 метра надморска височина за своята ежегодна среща, на която заседанията се редуват от пищни коктейли-приеми. Там бяха CEO-та като напускащият поста си Ерик Шмит(Google), Карлос Гон (Renault-Nissan), Викрам Пандит (Citi), държавните ръководители Ангела Меркел, Дмитрий Медведев, Дейвид Камърън, икономисти-пророци като д-р Фатум Нуриел Рубини и поп-патетикът Боно. Те и стотици като тях бяха в Давос. Списъкът би заел цяла книга".

Желаещите да участват в дискусиите, по слухове, са платили по 75 000 долара, а всеки от 25-те „стратегически партньори" плаща по 500 000 долара. Всичко това, за да са част от каймака на обществото, което Дейвод Роткопф нарича „Суперкласа".

Клубът в Давос признава две валути - пари и власт.

Сред участниците бе и ненавършилият още 30 години Марк Закърбърг, силата на чиято информационна технология наблюдаваме днес в Египет. Там протестите срещу диктатурата на Мубарак бяха организирани именно през Facebook. В Давос Закърбърг е сред свои.

Повечето супербогати дължат своето състояние не на предците си, а на собствените си усилия. Шест от десет присъстващи в Давос са направили сами богатството си. Останалите четирима са наследили и разширили империите на бащите си.

Самият форум е организиран за първи път от Клаус Шваб през януари 1971 г. Неговата идея била да запознае лидерите на европейската икономика с американския мениджмънт. След няколко години Давос се превръща в арена на нова глобализация. А след парите и блясъка винаги идват и политиците.

Тези, които имат особено високо мнение за себе си, организират собствени конференции. Сред тях тази година бе украинският магнат Виктор Пинчук. През миналата година по негова покана Бил Клинтън и Доминик Строс- Кан се включиха във форум, организиран в същата резиденция, в която през 1945 г. Сталин, Чърчил и Рузвелт подписват споразумението от Ялта.

Собствен прием имаше и руският олигарх Олег Дерипаска. „Шампанското се лееше като река, олигархът танцуваше. На другия ден, облечен с пуловер той стоеше в Industrial Lobby, стискаше ръката на Тони Блеър и оживено разговаряше с Натанаил Ротшилд", разказва кореспондентът на австрийския вестник.

Сред участниците тази година имаше по-силно присъствие от Латинска Америка.

„Седемте хиляди успешно преживяха кризата. В Давос те обсъждаха, макар и не особено задълбочено, ще има ли нов цикъл на кризата и кога. Говореше се и за нов суперцикъл, разпален от бурен ръст на икономиката", пише кореспондентът на Die Presse.

Няма коментари:

Публикуване на коментар