неделя, 30 януари 2011 г.

Свързана с "Фронтиер" фирма ще търси нефт и газ край Силистар

dnevnik.bg
Фотограф: Юлия Лазарова

След продължил една година конкурс Министерството на икономиката и енергетиката избра дружеството "Ледербел БГ" да търси и проучва за находища на нефт и газ край Силистар по дълбоководен способ, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък. Площта на терена е около 7000 кв.км.

Решението беше одобрено от Министерския съвет. Спечелилата компания е съсобственост на сочения в медиите като близък приятел на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шеф на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Към момента Георгиев не фигурира в ръководството на "Фронтиер", а единствено в "Фронтиер адвайзърс", показва справка в ДАКСИ.

Името на Георгиев беше споменавано и около разследването на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация - София" Валентин Георгиев. В края на 2009 г. пък Красимир Георгиев косвено беше свързан и с акцията на МВР "Наглите 2" - вътрешният министър Цветан Цветанов тогава съобщи, че по времето на операцията е било предотвратено похищението на дъщерята на шефа на "Фронтиер".

Красимир Георгиев притежава 40% в дружеството "Ледербел БГ" от 17 август 2010 г. Останалите участници в компанията са Михаил Радев с 44%, Константин Спиров с 10% и Калина Павлевчева с 6%.
Конкурсът за първия дълбоководен добив на нефт и газ край Силистар беше обявен през 2010 г.

Другите кандидати в конкурса бяха българските "Овергаз" и "Проучване и добив на нефт и газ" на "Химимпорт" и американската "Интегрити тауърс". Първоначално интерес към концесията проявяваха и големи компании като "Тотал", "Статойл", "Репсол" и "Анадарко".

"В конкурса за Черноморския шелф в площта "Силистар" първоначалният интерес беше много голям и ние се зарадвахме, че се явиха и международни компании. После някои от тях ни казаха, че според проучванията им the rock is not right, тоест са преценили, че условията не са подходящи за техните технологии.

Имаше изявления, че сроковете били кратки за фирмите да подготвят офертите и затова решихме да направим всичко възможно да ги задържим", коментира в началото на септември икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за "Медиапул".Тогава той обясни, че заместникът му Марий Косев е написал писмо до големите фирми с питане дали имат нужда от удължаване на срока, както и лично е разговарял с представители на "Анадарко", но те са заявили, че няма такова нещо.

Експерти определиха като причина за отлива на кандидати кратките срокове за подаване на документи за участие в конкурса. Те бяха обявени още през октомври миналата година, показва справка в Държавен вестник, а самият конкурс беше открит в началото на юли 2010 г. В случай че "Ледербел БГ" открие нефт и газ, дружеството ще получи концесия за добив, обясниха от пресслужбата на Министерския съвет.

В момента Европейската комисия разглежда варианта да бъда забранен дълбоководният добив на територията на общността след разлива в Мексиканския залив. Според български експерти компаниите, които в момента участват в конкурса, и без това нямат достатъчно опит и технология за дълбоководен добив. Находището на блок 1-14 Силистар е за проучване и търсене на нефт и газ през следващите пет години. Депозитът за участие в конкурса беше 10 хил. лв.
Цветелина Катанска

Няма коментари:

Публикуване на коментар