събота, 29 януари 2011 г.

Засушаването в Източна Африка

earthobservatory.nasa
Източна Африка е толкова далеч от централната част на Тихия океан, колкто човек може да стигне, без да напусне планетата. И все пак като тръпката на Тихия океан, сушата обхвана Източна Африка в класически стил Ла Ниня. Заради световната циркулация Ла Ниня има власт да повлияе на времето в другия край на света.

Това изображение от спътника на Франция SPOT показва голямата суша в Сомалия, Кения и Южна Етиопия. Изображението показва аномалия на растителността, мярка за това колко добре растенията се развиват спрямо средното за страната. Това изображение сравнява растежа на растенията от 1 януари 2011 г. в сравнение със средния ръст за януари между 1999 и 2009 година. Широкото кафяво е индикация, че растежът на растенията се е забавил, има по-малко фотосинтезиращи листа от средното за страната.

През типичния декември в голяма част от Източна Африка е дъждовно, в края на 3-месечен дъждовен период, преди да започне сухият период, който обикновено продължава от януари до март. През 2010 г. обаче дъждовете са хаотични и завършват в началото на ноември. Декември е горещ и сух. В две трети от Сомалия са получени по-малко от 75 на сто от нормалните валежи, съобщиха от програмата за управление на информацията за вода и земя в Сомалия, финансирани от ООН. Без дъжд от пасищата и обработваемата земя в региона е произведена слаба реколта и малко трева за животните, което води до недостиг на храни и смъртни случаи на животни, заявиха от Организацията на обединените нации.

За добро или зло валежите през краткия дъждовен вегетационен период (от октомври до декември) е класически Ла Ниня сигнал. В края на 2010 г. имаше силно Ла Ниня охлаждане на повърхностните води в централната и източната част на Тихия океан, което допусна топлите води да се задържат в източната част на Тихия океан. В басейна на топла вода на изток се засилиха дъждовете в Австралия, Филипините, и Индонезия. В стил "домино", този модел също така увеличи интензивността на западните ветрове над Индийския океан, дърпа влагата от Източна Африка към Индонезия и Австралия. Какъв е резултатът? Сушата в повечето от Източна Африка и наводненията и буйната растителност в Австралия и други части на Югоизточна Азия.

1 коментар:

  1. Ако действително някой знае какво ще стане, да речем след 6 месеца, да го каже.Тя, дето се вика, като се обърне колата, пътища много. Айде сега специалистите да кажат къде и какъв ще е следващия катаклизъм, че да се приготвят хората там.
    Оправдания от сорта на:"ами има много фактори" не ме кефят. Като знаеш, казваш, иначе си търси друга работа.
    Щото иначе излиза, че след 100 години знаят какво ще стане, а за Австралия и северноамериканската зима 2010/2011 никой не обели лаф преди 6 месеца.
    Ми, не вярвам на светилата на климатологията и метеорологията и това си е.

    ОтговорИзтриване