вторник, 25 януари 2011 г.

Геотермална система отоплява най-големия търговски център в Лондон

GreenTech.bg
Зелена система за отопление и охлаждане бе инсталирана в търговския център „One New Change“ в централната част на Лондон.

Технологията е разработена така, че може и да загрява, и да охлажда сградата. Това става чрез прехвърляне на топлинна енергия от земята и от два кладенеца, намиращи се на 150 метра под повърхността на земята, в комбинация с 60 километра тръбопроводи, положени под комплекса.

Контроли, монтирани по протежение на системата, позволяват на потребителите в търговския комплекс (наемателите на търговски площи) независимо едни от други да настройват отоплението и охлаждането в различните части на центъра, според както им е необходимо.

Според търговското дружество „Land Securities“, което притежава сградата – най-големият търговски център във Великобритания, инсталацията може да намали въглеродните емисии с десет процента и да редуцира с 300 000 лири сметките за енергия.

Патрик Шериф от „Geothermal International“, фирмата, която е проектирала система, коментира, че откриването на новата система за отопление и охлаждане е „е кулминацията на три-годишен проект, разработен в в тясно сътрудничество с „Land Securities“ и строителните партньори за разработване и инсталиране на една от най-изтънчените подземни отоплителни системи в света“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар