четвъртък, 27 януари 2011 г.

Български проект е в номинациите на World Architecture News за Къща на годината

stroitelstvo.info
Къщата се намира на терен, който е напълно компрометиран от човешката дейност – дълги години използван за добив на пясък, ерозирал а накрая наводнен и превърнат в сметище. Снимка: "Игнатов Архитектс"

Високотехнологичната реализация на варненския архитект Борислав Игнатов, известна като "Къщата дърво" или "Къщата със зимна градина", е включена в списъка с номинираните за "Къща на годината 2010", конкурс на електронно издание за архитектура World Architecture News (WAN).

Припомняме, къщата във Варна през изминалата година бе отличена с приза за иновативност на Съюза на архитектите в България.

На 25 януари бе обявена дългата листа с 25 проекта, сред които е и Къщата дърво. Късата листа с финалистите ще бъде обявена на 8 февруари, а победителят ще стане известен на 15 февруари.

Арх. Борислав Игнатов признава, че вижда в номинацията признание за това, което неговото бюро е направило. "Вярвам в принципите на устойчивата архитектура. С "Къщата дърво" ние направихме един нов за българските условия проект. Радвам се, че и международната архитектурна общност оценява нашите идеи. Ще продължим да работим с респект към околната среда и в следващите си проекти", каза той, цитиран от "Морски Дневник".

"Къщата дърво", намираща се в околностите на Варна, е съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.
Професионалната общност е впечатлена от модела на дървото, която къщата следва - корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина, която пък оформя короната на къщата.

Сега проектът продължава естественото си развитие – в момента се работи по възстановяването на терена и озеленяването. То се извършва с местни растителни видове, според замисъла на арх. Игнатов за развитие на мястото, където е разположена къщата. Продължава и обогатяването на зимната градина.

Конкурсът Къща на годината 2010 на WAN е в партньорство със Световната организация на архитектите UIA, в която членува САБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар