събота, 29 януари 2011 г.

Най-студеното, най-сухото и най-спокойно място на Земята

iskamdaznam.com
В търсене на най-доброто място за обсерватория в света, астрономите откриха най-студеното, сухо и спокойно място на Земята.

Учените вярват, че ще могат да правят снимки на космоса с три пъти по-добро качество от досегашните, които са правени от други места на Земята.
Може би това не е най-доброто място за почивка, но е най-доброто за наблюдаване на звездите.

Екип от австралиийски и американски учени комбинираха изследвания от сателити, наземни станции и климатични модели, за да определят множеството фактори, които влияят на астрономията - облачност, температура, яркост на небето, водни изпарения, скорост на вятъра и атмосферни турбуленции.

Учените посочиха място с височина 4,053м в Антарктическото плато (81.5 S 73.5 E), с простото име Хребет А. Изследването разкрива, че средната температура през зимата там е -70С и че съдържанието на вода в цялата атмосфера наоколо понякога е не повече от дебелината на човешки косъм.

Там също е и изключително спокойно, без почти никакъв вятър, което означава, че има много малко атмосферна турбуленция, която принципно кара звeздите да трептят.

“Астрономическите изображения които ще правим, ще бъдат с три пъти по-добро качество от досегашните, защото небето тук е много по-тъмно и сухо. Това означава, че телескоп със средни размери, ще бъде толкова мощен, колкото най-големите телескопи другаде по Земята”, казва д-р Уил Сандърс, ръководител на изследването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар