неделя, 30 януари 2011 г.

Пробиха най-дълбокия нефтен кладенец в света

DarikFinance.bg
Компанията Exxon Neftegas сондира нефтени залежи на дълбочина 12.345 километра, като това е най-дълбокото сондиране в света, съобщиха руските медии.

Сондажът OP-11 постави нов световен рекорд по дълбочина. Досега рекордно дълбоки бяха Колският свръхдълбок сондаж (12,261 километра) и пробитият в 2008 година от компания Transocean за Maersk Oil сондаж в Катар - 12,289 километра.

За сравнение авариралият през 2010 г. петролен сондаж, пробит от платформата "Дийпуотър хърайзън" в Мексиканския залив, бе на дълбочина 10.68 километра.

Сондажът на Exxon Neftegas е в петролното поле Одопту OP-11, като сондирането е продължило 60 дни, при използвана нова технология за бързо пробиване.

Одопту е едно от трите нефтени полета в дълбоки води край остров Сахалин, счита се че в региона има огромни залежи от нефт и газ, но голямата дълбочина и субарктичния климат оскъпяват и затрудняват добива.

Сондажът на Exxon Neftegas е на около 11 км. от острова, намиращ се във водите между Русия и Япония.

Предполага се, че в района има залежи на 307 млн. тона суров петрол и 485 млрд. куб метра газ.

Основни акционери в Exxon Neftegas са американската компания Exxon Mobil и японската компания Sodeco, които държат по 30% от акциите. Останалите акции са собственост на "Роснефт" и индийската компания ONGC, които контролират по 20 процента от капитала на дружеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар