вторник, 25 януари 2011 г.

Добивът на злато постави рекорд през 2010 година

investor.bg
Увеличението е второ поред и се дължи на огромния интерес към метала като средство за предпазване от инфлация

Световният добив на злато през 2010 г. достигна исторически рекорд от 2652 тона, съобщи днес британският вестник Financial Times. Увеличението е с 2,7 на сто на годишна база и е втори пореден годишен ръст, след отчетеното повишение от 7 на сто през 2009 година.

Повишаването на производството се дължи на силното поскъпване на благородния метал, като през декември 2010 г. цената на златото нарасна до рекордното равнище от 1430,95 долара за една тройунция.

През годината металът постави серия от рекорди заради неяснотата, която плановете за увеличаване на ликвидността във финансовата система на водещите държави породи сред инвеститорите. Опасенията от инфлация за пореден път приковаха интереса към златото и останалите благородни метали като спасителен остров за запазване на стойността на активите.

Друга особеност на 2010 г. бяха засилените покупки на злато от редица централни банки. През годината водещите икономики са увеличили валутните си резерви с около 13,3 на сто до цели 6,4 трлн. долара. Само резервите на Китай са нараснало с 18,7 на сто до 2,85 трлн. долара.

Увеличаването на резервите е дошло в края на изключително силно за златото десетилетие. То стартира при нива от около 300 долара за тройунция, а завърши периода при около 1 400 долара за тройунция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар