понеделник, 31 януари 2011 г.

Чинарът от Гърмен участва в европейски конкурс

vesti.bg
600-годишен чинар в село Гърмен, Гоцеделчевско, спечели първия у нас конкурс "Дърво с корен"
Снимка: Elena Gencheva

Прочутият 600-годишен чинар село Гърмен, Гоцеделчевско, ще се състезава за Европейско дърво на годината.

Той спечели първия у нас конкурс "Дърво с корен 2010", съобщиха от фондация "ЕкоОбщност" (bepf-bg.org).

Сега преминава на следващия етап от конкурса - онлайн гласуване за Европейско дърво на годината.

Дървото, един от Заградските чинари от Гърмен, се състезава с четири дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Гласуването ще започне в първите дни на февруари на сайта treeoftheyear.org и ще продължи до началото на март.

Чинарът е номиниран от 17-годишната Мария Софтова от с. Гърмен (garmen.bg).

"Казвам се Мария и уча в град Гоце Делчев, но моето родно място е Гърмен - малко селце в Югозападна България, което никога не би предизвикало интерес, ако наблизо не се намираха топли минерални извори, стар римски град Никополис ад Нестум и един вековен чинар.

Искам да ви разкажа за това дърво, защото то предизвиква интерес не само с атрактивния си вид, но и с многовековната си история. Намира се вдясно от пътя Гоце Делчев - Марчево, в Гоцеделчевската котловина на 0,5 км от центъра на село Гърмен.

Дървото е представител на реликтния вид източен чинар (platanus orientalis), който през терциера е образувал гъсти гори в долината на Места. Днес то е остатък от палеогеографията на района, впечатляващо с огромния си ствол.

Висок е 24 м, обиколката му е 10,46 м. На възраст е над 600 години и през 1961 г. е обявен за защитен заради своята възраст, размери и красота.

За мен това дърво заслужава да носи името "Дърво с корен". През своята многовековна история, чинарът е видял много човешки радости и скърби. Под неговата дебела сянка са се правели сватби и кръщенета, виели се хора, на които баби и дядовци оглеждали своите бъдещи зетьове и снахи. До късна вечер се носела весела детска глъч на безгрижно играещите в голямата хралупа деца..."


Дървото е получило най-много гласове в онлайн вота на конкурса. От 15 ноември 2010 г. до 3 януари 2011 г. 10-те финалисти в "Дърво с корен" са събрали близо 6 000 уникални гласа, а над 1700 от тях са били за чинара.

В категория "Млад природолюбител" журито е отличило клуб "Бъдеще за Земята" към основно училище "Пенчо Славейков" в Димитровград за "осиновения" от тях бадем в парка до училището.

Две са дърветата, излъчени в категория "Дърво в опасност" - столетният дъб в местността Картала край варненското село Аврен и чинарът в парк "Бедечка" край Стара Загора.

До финалния кръг на конкурса бяха допуснати десет дървета от различни краища на страната. Финалистите бяха избрани от петчленно експертно жури сред 180 предложения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар