сряда, 26 януари 2011 г.

Момчето на 8000 г., намерено при разкопки край Крум е жертва на убийство

dariknews.bg

24 октомври 2010 15:42
Археологически екип с ръководител доц. Борис Борисов от Великотърновския университет откри скелет на 8000 години при разкопки край димитровградското село Крум. Той е от времето на неолитната епоха и е на 15-годишно момче, обясниха специалисти. Зъбите му са в изключително добро състояние.

На 24 октомври 2010 на мястото спешно бе извикан антропологът проф. Цветан Минков и специалисти от музея в Димитровград, където евентуално находката ще бъде експонирана. Това обаче ще бъде доста трудна задача, тъй като костите на скелета са много рехави и при допир почти стават на прах.

Освен това разкопките на мястото приключват до края на месеца, тъй като се намират на трасето, откъдето ще минава автомагистрала "Марица".

28 октомври 2010 14:20
10 000 лв. от бюджета на община Димитровград за тази година са изразходвани за преместването, реставрацията, консервирането, експонирането и популяризирането на намерения на 23 октомври в местността "Кар дере" край село Крум скелет, чието погребение специалистите датират на 8 000 г. Находката впоследствие ще бъде част от експозицията в новооткрития отдел "Археология" на димитровградския Исторически музей. Това реши днес местният парламент, като прие предложението на кмета Стефан Димитров, направено в извънредна докладна записка.

Скелетът е на 10-15-годишно дете и бе открит при спасителни археологически разкопки в неолитно жилище, което попада под трасето на автомагистрала "Марица". Разкопките ръководи до. Борисов от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и те приключват в края на октомври. Това налага да бъдат предприети спешни мерки за съхраняването и консервацията на неолитната находка, която е една от най-старите в страната, е записано в мотивите на докладната.

24 януари 2011 08:44
Един от най-добрите в световен мащаб в областта на антропологията учени - проф. д-р Йордан Иванов пристигна на 24 януари в Димитровград, за да започне изследвания на намерения миналата година при разкопките между Добрич и Крум скелет в поза хокер, съобщиха от димитровградския исторически музей. Работата на проф. Иванов продължи до сряда, когато знаем много повече за откритите човешки останки, коментира археологът на местния музей Нели Кръстева.

В късния следобед на 24 януари в Историческия музей в Димитровград имаше среща с проф. Йордан Иванов, на която той представи Националния антропологичен музей - един от новите в България, открит през 2007 г. Това е и първото му представяне в област Хасково.

25 януари 2011 15:47
Намереният при разкопки между димитровградските села Добрич и Крум скелет на момче, за който бе съобщено, че е на 8000 г., вече е обект на изследвания. В димитровградския музей над него работи един от най-добрите в световен мащаб антрополози проф. Йордан Иванов.

Става въпрос за момче на възраст 14-16 г., което е било жертва на убийство и е било нападнато в гръб. Открихме забито под лявата лопатка сечиво с остър връх, разказа професорът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар