вторник, 25 януари 2011 г.

Учени: вулкан е причинил "масовото измиране"

TechNews.bg
Преди 250 млн. години животът на Земята почти изчезнал

Изследователи от град Калгари, Канада, твърдят, че са намерили доказателство, подкрепящо тезата, че токсична вулканична пепел е причина за най-голямото в историята на планетата „масово измиране”.

Преди около 250 милиона години, по време на този феномен, наречен Перм-Триаско измиране, 95% от живота във водата и 70% от този на Земята са били разрушени, пише torontosun.com.

„Този мор е най-големият в историята досега. На практика, Перм-Триас „прочисти” света от всичко живо”, казва изследователят Стефан Грасби.

За разлика от изчезването на динозаврите, случило се приблизително преди 65 милиона години и повлияно от метеорит, причината за „масовото измиране” досега не е общоприета.

Изследователите смятат, че масивните вулканични изригвания са имали способността да генерират парникови газове и да предизвикват неконтролируемо глобално затопляне.

Според Грасби и колегите му, слоеве въглищна пепел, намерени в арктичните райони на Канада, потвърждават тезата, че именно вулканични изригвания стоят в основата на всичко.

Важен факт, който трябва да се отчете, е, че тогава е същестувал само един континент – Пангея. Така че, пепелните струи от изригването на вулкани и запалените от тях въглищни пластове, разположени в Сибир, са можели да достигнат чак до най-северните части на Канада.

„Пепелта падала в океана и металите, влизащи в нейния състав, се разтваряли във водата. Това със сигурност е имало огромно влияние върху живота по онова време и съвсем е влошило състоянието на Земята, чиито води и без това страдали от липса на достатъчно количество кислород”, пояснява Грасби.

Пепелта от скорошните изригвания на вулкана Ейяфятлайокутъл в Исландия е подобна на тази от миналато, която обаче била хиляди пъти по-опасна от сегашната.

Грасби уточнява, че древната пепел от въглища може да бъде намерана в Калгари, но все пак по-разпространена е в най-северните части на Канада.

Причина за масовото измирание на животни на Земята...

От карбон до триас - огненият танц на континентите...

Великото перм-триаско измиране

Няма коментари:

Публикуване на коментар