петък, 28 януари 2011 г.

Русия ще колонизира Луната

news.bg

В руския космически център „Хрушчов" е разработена 12-годишна програма за колонизиране на Луната от 2025 до 2037 г., предаде Интерфакс.

Предполага се, че изпълнението на „Лунната програма" ще започне 2025 или 2026 г. с изграждането на орбитална станция за екипаж от четирима души.

Програмата има за цел да върне на САЩ заради тяхната програма Аполо. В средата на миналия ХХ век руснаците първи облитат Луната, но американците първи стъпват на нейната повърхност.

Руският проект "Луна-Ресурс/2" предвижда да бъдат създадени унифицирана платформа за кацане, луноход с голям радиус на действие, ракета носител, която да излита от Луната, средства за доставка на лунна почва на Земята.

Предвидено е също прецизно кацане с насочване от устройство, разположено на Луната.

Проектът ще представлява трети етап от лунната програма на Русия и ще включва две експедиции: първата ще достави на Луната тежкия изследователски луноход, а с втората ще пристигне ракетата носител, която ще откара на Земята образци от лунната почва.

Русия ще започне своето "връщане" на Луната още през 2013 г., когато се очаква към земния спътник да бъде изстрелян руският апарат "Луна-Глоб". По време на този първи етап ще бъдат направени изследвания на Луната от орбита и експерименти на повърхността й. Вторият етап предвижда осъществяване на руско-индийския проект "Луна-Ресурс/1", наречен в Индия "Чандраян-2".

Индия ще разработи орбитален апарат и мини луноход, ще предостави и ракета носител за изстрелване на кораба, а Русия конструира модула, който ще кацне на Луната с индийския луноход и друга научна апаратура, уточни руският конструктор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар