четвъртък, 27 януари 2011 г.

20 миньори загинаха в Колумбия

news.bg
Експлозия на метан отне живота на най-малко 20 миньори във въгледобивна мина, разположена в североизточна Колумбия, предаде „Ройтерс". По официална информация още шестима са ранени.

Експлозията продължава поредицата от подземни инциденти в Южна Америка, сред които е и одисеята на 33-мата чилийски миньори, които бяха спасени месеци след срутването, което ги откъсна от света. 70 колумбийски нямаха този късмет през юни 2010г. Те загинаха при срутване на тунел.

„Току-що ми съобщиха, че 20 души са загинали, а шестима са с наранявания", съобщи на репортери Мирса Фернандес от колумбийския минен регулатор. Тя на мястото на инцидента в провинция Норте де Сантандер. Смята се, че изтичане на метан е причинило взрива в мина „Ла Пресиоза".

Условията на работа на миньорите в Латинска Америка се подобриха значително през последните години, а минната промишленост подпомогна значително икономическия бум на страни като Колумбия. Въпреки това, не липсват инциденти, като при последните от ноември загинаха деветима работници от две малки мини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар