понеделник, 10 януари 2011 г.

„ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД постави рекорд в производството си на електроенергия

10 януари 2011 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Нов рекорд в производството си на електроенергия постави „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД, съобщиха от дружеството. Въпреки че през цялата 2010 г. централата работеше със 7 от 8-те си енергоблока, произведеното количество ел. енергия достигна 8 341 311 MW/h. Това е с 1.2 % повече спрямо 2009 г. С 0.4 % повече е ел.енергията, изнесена в електроенергийната система, а за собствените си нужди централата е потребила 13.98 %.

През 2010 г. „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД пусна в експлоатация рехабилитирания блок 6. Модернизацията, която е част от проекта „Рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 5 и 6”, започна на 24 декември 2009 г. Договорното споразумение е от 31 март 2003 г. с японската фирма „Мицуи & Ко” с правоприемник „Мицуи Енергийни проекти” и подизпълнител за част турбини „Тошиба”. Според обхвата на договора опциите за повишаване на мощността включват подмяна на ротор ниско налягане, реконструкция на ротор високо налягане и премахване на Баумановата степен на турбината. Реално обаче реконструкцията не се ограничи само до тези параметри. Старият 247-мегаволтамперов генератор бе подменен с нов, по-мощен, произведен от „Електросила” – Санкт Петербург. Новият генератор е с 270.6 мегаволтампера и с по-широк диапазон на работа по реактивна мощност. Монтирани са и нови цифрови релейни защити, произведени в Швейцария. Старата възбудителна система на генератора беше подменена със съвременна статична, също швейцарско производство. Паралелно с това бе извършена и рехабилитация на котел 10, свързана основно с подмяна на нагревни повърхности с изтекъл ресурс, както и с възстановяване на всички износени възли и участъци от системата на котлоагрегата. За да бъде въведен блок 6 в експлоатация съгласно националното и европейското законодателство, бе изграден временен газоход, който свързва блока със съществуващата сероочистваща инсталация на блок 8, което дава възможност да работи до изграждането на СОИ за него и блок 5.

Модернизацията на турбината на блок 6 бе ангажимент на „Тошиба”, фирма „Риск Инженеринг” подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 10 бе възложена на „Енергоремонт – Гълъбово”. Всички останали ремонтни дейности бяха дело на персонала на „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД.

В момента продължава рехабилитацията на блок 8, който бе изведен от експлоатация, непосредствено след модернизацията на блок 6.

1 коментар:

  1. Лъжат както винаги.Много фирми работиха през 2010г и на практика ги спонсорираха, защото забравиха да им платят.Ремонтния персонал пък са лапачи.

    ОтговорИзтриване