петък, 7 януари 2011 г.

Цветната металургия може да достигне предкризисните си нива през 2011 г., според бранша

07 януари 2011 | 14:45 | Агенция "Фокус"
През 2011 година цветната металургия най-вероятно ще стигне нивата на приходи от 2008 г. преди кризата. Пред Агенция „Фокус” Политими Паунова, директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), каза че отрасълът ще приключи 2010 година с ръст спрямо 2009 г., реализиран предимно във втората половина.

Ръстът през втората половина на 2010 година е доста значителен и дори да падне в следващите месеци, нивата ще бъдат много близки. Електролитната мед никога не е била засегната от кризата. При оловото и цинка има ръст.

Спадът през 2010 г. спрямо нивото от 2008 година не е много голям - от порядъка на 5-6 %, което може да бъде наваксано, каза тя.

Очаква се през настоящата година да има ръст в потреблението на олово, цинк и мед в световен мащаб. Все още в основните производства не са достигнати нивата отпреди кризата, но месеци наред тенденцията е позитивна.

Според Паунова причината е, че отрасълът е експортно ориентиран, а износът е предимно за европейските пазари, ръстът на които осигурява ръст и на българската металургия. Потреблението във вътрешността няма никакви изгледи да бъде оживено. При нас има оживление, но то не води до по-добро ниво на стандарт на българите, защото е за износ. Работниците във фирмите обаче могат да бъдат спокойни, заяви тя.

Приходите от износа за цветната металургия са били около 2 млрд. лева преди кризата, а от черната металургия - около един милиард лева.

Без комбината „Кремиковци” черната металургия не може да стигне това ниво, смята Паунова. Приходите обаче зависят от цените на металите. Има оживление и търсене на метали. Няма прогнози за рязко спадане, но ако има натрупване на цветни метали на стоковите борси, може да се стигне до понижаване на цените.

Във всички фирми ще има инвестиции във връзка с продължаващи преструктурирания, усъвършенстване, нови изделия и т.н. Не се очаква строителство на нови, големи мощности, освен ако не се появи желаният инвеститор за „Кремиковци”, за който предстои трети опит за продажба на търг през февруари.
Веселина ЙОРДАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар