събота, 15 януари 2011 г.

Експерти прогнозират още по-голям скок в цените на пшеницата през 2011 г.

ekipnews.com
Пазарната стойност на основната зърнена култура – пшеницата – ще продължи да расте през тази година. Според експертите това се дължи на увеличаващото се потребление в световен мащаб и очакваните по-лоши реколти в основните страни износителки.

През 2011 година се очаква покачване на цената на пшеницата на световната борса. Около тази прогноза се обединиха редица икономисти на "Блумбърг" и "Уолстрийт Джърнал". Според тях тенденцията на драстично поскъпване на зърнените култури е започнала в средата на миналата година, като към края на декември цените на тон пшеница на финансовите пазари е варирала между 320 и 334 долара – значително по-голяма от статистиката за 2009 година.

Експертите посочиха, че прогнозата за световното потребление за следващите 11 месеца се е увеличила с около 2.3%. Основни виновници за повишеното търсене преди всичко са Китай и САЩ. В същото време обаче главните страни - износителки на пшеница, сред които Канада, Русия, Казахстан и Турция, очакват значително по-ниски добиви. Сравнително ниски бяха добивите на тези държави и през 2010 година, когато по данни на ООН обемът на световното производство на пшеница е бил намален със 7.4 млн. тона.

Според експерти на организацията през миналия август, след въведена забрана за износ на зърно от Русия и наложените износни квоти от страна на украинското правителство, силно се ограничиха количествата на пшеница за експорт в Черноморския регион, а по-късно и на световните зърнени пазари. Вследствие на това, а и на спекулативните покупки от страна на големите инвестиционни фондове, цената на пшеницата рязко тръгна нагоре, продължавайки и до този момент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар