вторник, 18 януари 2011 г.

5.8 по Рихтер разтърси Суматра

news.bg
Трус с магнитуд 5.8 по Рихтер разтърси бреговете на индонезийския остров Суматра, предаде АФП. Трусът е бил на дълбочина 34 километра и на около 160 километра югоизточно от град Бенгкулу. Засега няма данни за жертви, ранени и материални щети. Все още властите не са разпространили предупреждение за опасност от цунами.

През ноември миналата година земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер разтърси Индонезия като епицентърът беше на 165 километра югозападно от Паданг на индонезийския остров Суматра.

В края на октомври над 400 души загинаха при Цунами, ударило Индонезия. Гигантската вълна беше предизвикана от земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер. То разтърси архипелага Ментавай край западния индонезийски остров Суматра.

Индонезия се намира в най-сеизмичната зона на планетата и е част от т.н. Тихоокеански огнен кръг. В този район на света са разположени най-активните тектонични плочи, всяка от които се придвижва със 7 см. в година. Ежегодно сеизмолозите регистрират тук 6-7 000 земетресения със сила над 4,0 по Рихтер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар