събота, 8 януари 2011 г.

Австралия гъмжи от змии след огромните наводнения

e-vestnik.bg
Змия сред придошлите води в Куинсланд, Австралия. Снимка: трийхъгър

Ако се страхувате от хлъзгави същества, не четете по-надолу. Австралийският щат Куинсланд гъмжи от змии, които изпълзяха след най-големите наводнения за 50 години и правят всичко възможно, за да оживеят. Иън Стюърт, полицай, който отговаря за помощта при бедствия, разказва за двойка фермери, които споделят единствената останала суха земя от изолираната си собственост заедно със стотици, може би хиляди змии.

“Гледката вероятно е била смайваща”, заяви подгизналият щатски заместник полицейски комисар Стюърт. Той осигури допълнителни количества противоотрова, от която се нуждаят хората, ухапани от отровни змии. “Погрижихме се да предупредим хората за изпълзяването на змиите”, заяви той.

За множеството изпълзели змии са наясно хората измежду 75 000-те жители на Рокхемптън, които охраняват наводнените си имоти. Мениджърът и собственик на “Фицрой Хотел” Тони Хигинс си прави компания със змиите, откакто бил откъснат от останалия свят преди седмица в “плаващия си хотел” както шеговито го нарича. “Със сигурност има много”, каза той. “Имам пивница-градина зад кръчмата и сега тя е пълна с вода. Използват я за басейн, в който се подготвят за следващия етап от пътуването си”, отбеляза той.

Хигинс, ветеран от наводненията през 1991 г., не се притеснява, че може да бъде ухапан от някоя от 40-те различни вида змии в района на Рокхемптън. “Горките животни, сигурно и те търсят суха земя”, заяви Хигинс. “Махат се от пътя ти ако не им се изпречиш. Те също са изморени. Не са водни животни.”

Някои жители не са така безразлични към заплахата. Джон Пийкок се евакуирал с няколко вещи, които могъл да отнесе. Той няма смелост да нагази отново в тъмните, високи до кръста води, и да вземе ценните предмети от къщата си. “В момента водата гъмжи от змии. Сигурен съм, че ако се върна обратно, за да видя дали мога да спася нещо, има опасност да бъда ухапан”, каза Пийкок. “Наистина е много, много мръсно.”

Реймънд Хоузър, експерт по змиите в централен Куинсланд, каза, че Хигинс има правилен подход към влечугите, които изживяват труден период като хората. “Обикновено змиите бягат от хората”, каза той. “Те не хапят хората, ако не ги хванат или нападнат. Повечето са отровни, но не опасно отровни.” Хората, които имат страх от змии се опасяват, че чистенето вероятно ще се окаже по-страшно от самото наводнение.

Стюърт предупреди, че змиите, които са изпълзели от дупките си след наводнението, ще търсят нови места за гнездене след като водата спадне. “Качват се по таваните”, добави той. Според Хоузър те се мушкат навсякъде, където могат да се скрият и нападат само, ако бъдат закачани.

Хората, които не се страхуват от змии, но се боят от плъхове, ще има какво да търсят, след като водите се оттеглят, предупреждават експерти. Ноел Прийс, биолог, който ръководи базираната в Куинсланд консултантска агенция за околната среда, заяви, че наводненията са като горски пожари, които унищожават някои популации, но позволяват на други да се множат. “Периодът е променлив, защото някои животни като плъховете например, могат да се превърнат в напаст след края на наводненията”, каза той.

Когато водите спаднат и хората се върнат в градове като Рокхемптън, Кондамайн, Тиодор и Емерълд, местните жители ще открият ново равновесие в природата. Джон Хопър е кмет на Банановия окръг и настоява укротителите на змии да отидат в Тиодор, за да махнат влечугите, раздразнени от преместванията заради наводненията. “Говори се, че е опасно”, отбеляза той. “Казаха ми, че влечугите са разярени, така че хората трябва да са много внимателни”, допълни Хопър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар