неделя, 9 януари 2011 г.

Проф. Христо Пимпирев: Българските полярници ще работят по мащабен проект за изследване на глобалното затопляне на климата

09 януари 2011 | 06:00 | Агенция "Фокус"
bulgarica.com

Проф. Христо Пимпирев - председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт и ръководител на българската експедиция пред Агенция „Фокус”

Фокус: Проф. Пимпирев, кога заминава за Антарктида последната група от XIX-ата българска експедиция?
Проф. Христо Пимпирев: Последната група от експедицията заминаваме на 12 януари с полет през Рим до Буенос Айрес и веднага след това със самолет до Патагония, откъдето ще вземем автобус, ще пресечем границата с Чили и ще отидем в Пунта Аренас, където ще закупим някои провизии и материали, които поръчаха от базата. Необходими са някои части за генераторите. Някои неща ги взимаме оттук и ги носим с нас. Там ще се свържем с бразилските полярници, тъй като ще летим с техния самолет – военен самолет „Херкулес”. Оттам на Антарктида ще преспим или на руската база, или на чилийската база и ще се качим на испанския военен кораб „Лас Палмас”, който успя да бъде ремонтиран и стои на Антарктида от края на миналата година. Този кораб ще ни вземе и ще отидем на българската полярна база. Както се вижда, логистиката е доста сложна. Използваме помощта на бразилската програма. Тази година много осезателно усетихме помощта на бразилците.

Фокус: Предстои да сключите официален договор между Българската антарктическа програма и Бразилската антарктическа програма. Какви отношения се регламентират с този договор?
Проф. Христо Пимпирев: Планираме да сключим договор. Отношенията ни са отлични. Антарктика е една външна политика, така че е нормално страни, които имат силни антарктически програми и си помагат, взаимодействат и работят заедно в Антарктика, да имат договори на ниво външни министерства. С Уругвай имаме договор за сътрудничество в Антарктида дори на ниво парламентите на двете страни. С Испания имаме договор на ниво външни министри. Такива договори имаме с Чили, с Австралия, с Монголия, с много държави. С Бразилия имаме едно отлично сътрудничество повече от седем-осем години, така че би било много добре да се сключи такъв договор. Това е нормална практика между антарктическите държави.
Очакваме новият президент на Бразилия с български корен Дилма Русеф да посети България и подписването на договора за взаимопомощ ще бъде част от програмата й. Договорът регламентира взаимопомощ в логистиката. Вече ще бъде институционализирано, че бразилците оказват логистична помощ на нашата експедиция с техните кораби, самолети. Регламентира се съвместната работа на учени между двете държави, сътрудничество в науката.

Фокус: Какви цели си поставя новата експедиция?
Проф. Христо Пимпирев: След четири дни заминава основната научна група. В Буенос Айрес към нас ще се присъедини една немска изследователка, която работи в Европейската комисия. Тя ще бъде на нашата база. Тя е основният научен консултант по големия проект по Седма рамкова програма на Европейската комисия. Немската изследователка ще дойде на място, за да се запознае как работи една сравнително скромна програма, каквато е българската. Към нас ще се присъединят един американски и един португалски геоморфолог. Когато ние пристигнем на базата, ще дойде и един испански учен. Основната цел е да работим по един мащабен проект за изследване на глобалното затопляне на климата на остров Ливингстън, където е българската база и на съседния остров Десепшън, където е испанската база. Това е един проект, подкрепен от Европейската комисия, в който участват и български учени. Ние предоставяме нашата логистика – те ще живеят на нашата база. С нашите лодки ще направим един полеви лагер в един съседен залив, откъдето ще се изследва отдръпването на ледниците. Ще се използва прецизна апаратура, изцяло закупена от американските и португалските колеги. През цялото време ще имаме една лодка „Зодиак” с нас. Ще спим на палатки, на полеви условия. Ще бъдем трима българи и четирима чужденци. Работим основно по този договор, тъй като тази година поради драстично орязаните ни финанси, нямаме собствен български проект, който да се финансира от България и да се изпълнява. Нашите учени участват в проекти, финансирани от ЕК, американската научна фондация. Ние имаме база, имаме учени, така че имаме какво да предложим. Аз все пак съм доволен, че въпреки всичко има експедиция и ние си оставаме антарктическа полярна нация.

Фокус: От колко души се състои екипът, който заминава сега?
Проф. Христо Пимпирев: Сега заминаваме седем души, като в тази група има две жени българки. Едната е съвсем млада, сега завършва история. Тя има амбицията да пише книга за историята на българските полярни проучвания. Другата жена в групата е геоложка. В момента в базата имаме още една дама, която също е геоложка. В средата на месеца от базата си тръгват шестима души, които бяха първите, които направиха пъртините в снега, успяха да пуснат единия генератор. Остават само пет души и ние осем – ще станем 13 и заедно с чуждестранните учени ще бъдем 15 души на българската база.

Фокус: Как българите на Антарктида посрещнаха Нова година?
Проф. Христо Пимпирев: Има си е една традиция, тъй като часовата разлика с България е 5 часа – когато в България е полунощ, там е 19.00 часа. Тогава независимо какво е времето се качваме на хълм над базата, наречен „Крумов камък”. Носим си шампанско и когато стане 00.00 часа го отваряме и символично се прегръщаме с близките, приятелите, роднините в България. Когато се отваря шампанското в България, ние го отваряме на хълма над базата, като разбира се слънцето е високо над хоризонта, тъй като в момента там са „белите нощи” и почти не залязва. Като стане полунощ - антарктическата Нова година при нас, си отваряме нашето шампанско. Преди това към 9-10 часа вечерта сме направили нещо за хапване, малко греяна ракийка, както си му е реда и в 12 часа се обаждаме по радиостанциите на нашите съседи – на испанците, на бразилците и се поздравяваме.

Фокус: Споменахте, че преди да тръгнете, ще купите от България някои провизии, храна. Има ли някои специфични неща, които си поръчват колегите ви на Антарктида?
Проф. Христо Пимпирев: Преди всичко това е българското бяло сирене, защото то не може да се купи от Южна Америка и някои подправки, които са свършили, които са чисто български. Основните неща като месо, плодове, зеленчуци се купуват от Южна Америка. Там даже са по-евтини, така че няма смисъл да се носят от България.

Фокус: Какви са метеорологичните условия в момента на Антарктида?
Проф. Христо Пимпирев: В момента там е разгара на лятото. Температурите не са много ниски – минус 4-5 градуса. Но често има бури, снеговалежи, силни ветрове. Tемпературите не са ниски, но влажността е висока, което усилва усещането за студ. Но сме свикнали, няма проблем.

Фокус: Колко месеца ще продължи експедицията?
Проф. Христо Пимпирев: В началото на март зазимяваме базата и се прибираме всички в България. Трябва да я оставим в перфектно състояние, за да може живот и здраве през ноември тази година да я отворим за новия антарктически сезон. През ноември ще бъде юбилейната XX-та експедиция, надяваме се при добри условия и малко по-голяма подкрепа от държавните органи.
Весела БАРЪМОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар