петък, 21 януари 2011 г.

Фосил на женски птерозавър с яйце открит в Китай

vesti.bg
Животът й е приключил внезапно, но фосилът, оставен от летящо влечуго, наречено Г-жа Т. хвърля светлина върху начина, по който е изглеждал женският птерозавър, когато те са се реели над Земята преди 220-65 милиона години. 160-милиона годишният фосил, разкриващ почти пълен скелет на тежкоребрен Дарвиноптерус и нейното яйце е намерен в седиментни скали от Юра на китайската североизточна провинция Ляонин.

Птерозавърът е бил топлокръвен, крилат представител на летящите влечугите (те не са динозаври!), наподобяващ микс между щъркел и прилеп. Екип от британски и китайски изследователи съобщават в списание Science, че Г-жа Т., с размерите на ястреб има по-широк таз от мъжките и вероятно е нямала отличителния гребен на главата, характерен за противоположния пол.

"Такъв тип откритие, при което полът може да бъде определен със сигурност, е изключително рядък в историята на фосилите и първия по рода си при птерозаврите", според Дейвид Ънуин, палеобиолог в Отдела за музейни изследвания на Университета в Лейчестър.

Екип от учени от вузовете в този град, в Линкълн и от Геологичния институт в Пекин е изучавал фосила, идентифициран през 2009 и насилствения край на живота на младото създание. За възможна причина за това изследователите смятат вулканично изригване или буря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар