сряда, 12 януари 2011 г.

Поредната българска експедиция замина за Антарктида

btv.bg
Днес за Антарктида замина поредната българска експедиция. В нея участват петима мъже и две жени. Нуша е най-младата участничка в експедицията. Отива на Антарктида за втори път, първият - когато е била на петнайсет.

"Подготвям издание, което включва история на цялото българско присъствие на Антарктида, както и справочник на българските наименования на Антарктида, които в момента са над седемстотин”, разказа Нуша Иванова.

На Антарктида си имаме Тангра планина, залив Каварна, нос Рила. Освен това дори и на Антарктида може да похапнеш типично български храни като кисело мляко и кисело зеле. Правят ги по оригинална рецепта, в бидони.

"Всичкото прясно, каквото се занесе - зарзават, домати, краставици, то седи две седмици, повече няма практическа възможност да седи и основната салата са кисело зеле с червен пипер и олио и стъргани моркови”, обясни Никола Петков.

Затова чужденците често се отбиват в българската база. Тази е деветнайсетата поред българска експедиция на Антарктида.

"И основната задача е един много мащабен проект, свързан с глобалното затопляне, което се усеща най-вече в Антарктическия полуостров, където е българската база”, съобщи проф. Христо Пимпирев.

Когато е правена, българската база е била непосредствено до ледник. Сега под влияние на глобалното затопляне ледникът е на 150 метра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар