четвъртък, 6 януари 2011 г.

Гигантски пещери на Марс?

ekipnews.com
Снимка: NASA/National Geographic

Новооткритите ями в повърхността на Червената планета изглеждат като гигантски дупки на космически плужек. Те са продупчили прашното поле близо до марсианския кратер Аскреус Монс и се виждат на изображение, заснето между 1 октомври и 1 ноември миналата година от сондата на НАСА "Mars Reconnaissance Orbiter", съобщи "Нешънъл джиографик".

Публикувана през декември, снимката е в серията от нови изгледи от Марс, уловени от камерата HiRISE на същия космически апарат. Те показват интригуващи геологични образувания на планетата. Всяко изображение покрива каре със страна 6 километра и има достатъчна разделителна способност, за да открие предмет с големината на бюро. До момента няма следи от извънземни чудовища, коментира "Нешънъл джиографик".

Двете големи ями, с отвори от 180 и 310 метра, първо са били забелязани от инфрачервената камера на другия марсиански орбитален апарат - "Mars Odyssey" - преди година. "В сравнение с останалата част от повърхността дупките отделят топлина през нощта, но са по-студени през деня - каза Алфред Макюън, главен експерт с камерата HiRISE, - така че насочихме уредите на "Орбитър" към тях, защото тази термична информация може да означава, че става въпрос за пещери. По определянето на това все още се работи".

По-близкият план на дупките показа на експертите следи от навян към вътрешността им пясък и канари с големината на автомобил. Поради острите им ръбове и стръмни склонове, ямите се смятат за относително скорошни. Спорът сега е дали това са вертикални естествени шахти, пробиващи пластовете лава около Аскреус Монт, или се извиват под повърхността в хоризонтални кухини и всъщност са пещери. Втората възможност означава, че вътре в тях теоретично би могла да съществува особена обитаема среда, която в миналото да е поддържала живот.

"Mars Reconnaissance Orbiter" изучава Марс от 2006 година, като е изпратил повече данни за планетата от всички предишни и настоящи мисии взети заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар