вторник, 18 януари 2011 г.

Стачката в Чили и българските полярници

vesti.bg 18.01.2011 14:32
Конфликтът между правителството на Чили и стачкуващата провинция Магеланов проток ескалира и двете групи от български полярници продължават да изпитват трудности с придвижването

Конфликтът между правителството на Чили и стачкуващата провинция Магеланов проток ескалира идвете групи от български полярници продължават да изпитват трудности с придвижването, съобщи за медиите Никола Петков, програмен директор на Българския Антарктически институт (БАИ).

Стачката е срещу увеличението на цената на природния газ със 17% и започна в град Пунта Аренас - най-южното пристанище в Чили, на 12 януари. Експедицията ни пък пътува оттам заради ограничените средства, с които разполага.

Първоначално протестът беше обявен до 17 януари. Вместо това обаче вчера
Заради това графикът на придвижванията на двете групи наши полярници, блокирани в Пунта Аренас (връщащи се от Антрактида) и Рио Гайегос (заминаващи за там), се нарушава чувствително, съобщиха от експедицията.

Само в планинския курорт Пуерто Наталес на около 250 км от Пунта Аренас са блокирани над 1200 чуждестранни туристи.

Днес новият министър на полезните изкопаеми и енергетиката на Чили пристигна в Пунта Аренас и води преговори с Гражданската асамблея на провинцията.

За съжаление, споразумение не е постигнато. Асамблеята отхвърля дори предложението на правителството цената на природния газ да бъде увеличена само 3% и то само за 10 месеца, вместо първоначално предвидените 17%.

При това положение правителството обяви, че ще приложи в провинцията Закона за държавната сигурност, според който за създаване на безредици присъдата е от 3 до 5 години, а за блокиране на пътища - 10 до 15 години.

Опозицията в страната и провинциалната Асамблея отхвърлят мярката и обвиняват правителството в диктатура.

В тази ситуация е договорено групата от седмина български полярници, които се завръщат от Антарктида и в момента са в Пунта Аренас, да бъдат превозени с испанския кораб "Лас Палмас" днес до аржентинското пристанище Ушуая на о-в Огнена земя.

"Лас Палмас" е само 40-метров военен влекач и е един от най-малките кораби, които редовно пресичат буреносния Пролив на Дрейк.

Групата от осем полярници на проф. Пимпирев изчаква в град Рио Гайегос отварянето на аржентинско-чилийската граница. Очаква се полетът на самолет на бразилските военновъздушни сили, с който трябва да летят от Пунта Аренас до съседния на българската база о-в Кинг Джордж, предвиден за 20 януари, да се отложи с един-два дни до успокояване на обстановката в провинцията.

Проф. Пимпирев вече е наел два частни микробуса, за да могат при първа възможност да отпътуват, тъй като не е ясно кога редовните автобусни превози между двата града ще се нормализират.

Той съобщи още, че почетният консул на Република България в Пунта Аренас - Андреас Пивчевич, собственик на авиокомпанията ДАП, ще се опита да помогне на българските антарктици. Засега летището в Пунта Аренас е отворено за полети. Има вероятност ДАП да изпрати малък самолет от Пунта Аренас до Рио Гайегос.

ДАП изпълнява полети в Южно Чили, вкл. о-в Кинг Джордж (Антарктида).

Няма коментари:

Публикуване на коментар