сряда, 5 януари 2011 г.

Мъртви птици падат и от небето над Швеция

kurier.bg
Около 100 мъртви птици са намерени на улица в град в Швеция, съобщава АФП. Птиците, които най-вероятно са били гарги, са открити в югозападния шведски град Фалшьопинг.

Според орнитолозите събитието е изненадващо. Те смятат, че ятото може да е било изложено на обстоятелства, които са предизвикали стрес. От шведския Национален Ветеринарен институт заявиха, че ще извършат бактериални и вирусни тестове, включително тестове за свински грип.

Само преди броени дни в южната част на САЩ бе съобщено за мистериозно измиране на птици. В нощта срещу 1 януари дъжд от мъртви косове изненада жителите на малкото американско градче Бийб в щата Арканзас. Според ветеринарните власти смъртта на птиците е причинена от стрес в резултат от детонации, които може да са били от фойерверки или оръдейни изстрели.

Днес новина за загинали птици дойде и от друг американски щат – Луизиана, където властите обявиха, че около 500 пернати са открити мъртви – вероятно след удар в далекопроводи. Орнитолози коментират, че за да се блъснат в далекопроводите, птиците трябва да са били болни или подплашени от нещо.

В резултат на зачестилите инциденти в САЩ с птици се увеличиха сигналите за подобни явления и при другите животни. Рибари докладваха, че са намерили 80 000 мъртви риби в река Арканзас, на около 100 мили от градчето Биби. По същото време бяха открити десетки хиляди трупове на риби в залива Чесапийк, Мериленд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар