понеделник, 10 януари 2011 г.

Изменението на климата се отразява върху поведението на земноводните и на птиците

bgnauka.com
Промените в климата и по-точно – промените на средната нощна температура - се отразяват на размножителните цикли на земноводните и по-конкретно – на някои видове жаби и саламандри, според скорошно изследване. Това изследване увеличава доказателствата, че климатичните промени засягат животинския свят.
Тези два вида земноводни се размножават все късно през есента, а през последните години – вече през зимата. Това забавя размножаването им.

Резултатите от други проучвания показват, че някои птици в Северна Америка и в Европа се движат на север, тъй като температурите там са се покачили.

Тези резултати подчертават чувствителността на земноводните и на птиците към на пръв поглед незначителни промени в околната среда, като например - затопляне с 1-2 градуса С.

Учените добавят, че климатичните промени влияят не само на животните и птиците, но – и на хората. Промяна на климата само с 1-2 градуса С, довела до затопляне, засушаване или застудяване в някои региони на света е една от причините за Великото преселение на народите.
Превел: Неделин Бояджиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар