събота, 8 януари 2011 г.

Най-старата известна солна мина се намира в Азербайджан

Кристали на минерала халит (каменна сол) от находище Дуздаги

Наскоро археолози предоставиха доказателства, че солта от находището Дуздаги, разположено в долината Араксез в Азербайджан, се е използвало от втората половина на петото хилядолетие преди новата ера. Следователно то е най-древното експлоатирано находище на каменна сол, удостоверено към днешна дата. И, за изненада на изследователите, интензивно производство на сол е реализирано в този район още през 3500 г. пр. Хр.

Тази разработка в сътрудничество с Азербайджанската националната академия на науките, трябва да помогне да се изясни как е бил организиран първият комплекс цивилизации, който се появява между 4500 г. пр.н.е. и 3500 пр.н.е. в Кавказ.

Икономическото и символичното значение на солта в античността и средновековието е добре известно. Последните открития показват, че солта най-вероятно изигра важна роля в протоисторичните общества, с други думи, тези, които предшестват появата на писмеността. Как е получена солта? Двете най-широко използваните техники се базират на добива на каменна сол, с други думи, седиментни депозити с висока концентрация на готварска сол, и събирането на сол при изсушаване на солени блата.

Познанията за техниките, използвани в миналото за използване на суровини, като например сол, обсидиан или мед, позволява на археолозите да се извлече важна информация за нуждите и на нивото на сложност на древните общества. В Кавказ първите следи на интензивна експлоатация на каменна сол се появяват в момент, когато тези протоисторични общества са били подложени на дълбоки икономически и технологични промени, особено по отношение на разработването, за първи път, на металургията на медта.
За да разберем тези взаимодействия, CNRS изследовател Катрин Маро и нейният екип са проучили басейна Араксес (Турция, Иран, Азербайджан) през последните десет години. Археолозите са насочени по-специално върху солната мина Дуздаги, разположена в Азербайджан, до стараия средновековен Път на коприната, свързващ Табриз (в северозападната част на Иран) с Константинопол.

До този момент най-старите следи от експлоатация на това находище, което е все още действащо, ни връщат до 2-рото хилядолетие пр. Хр. Това датиране се основава на случайно откритие през 1970 г. на древна срината галерия, която съдържа останките на четири работници, погребани с техните инструменти.

През 2008 г. Френско-азербайджанският екип с ръководител Маро и нейният колега Вели Бакссилев започнал систематично изследване на мината Дуздаги. Екипът след това направил опис на голяма част от находките (инструменти, керамика и т.н.), най-старите от които се датират от 4500 г. пр. Хр. Това е първият случай на откриване на артефакти от този период в такива големи количества в солна мина. По този начин учените са успели да докажат, че експлоатацията на тази сол е продължило много дълго време, най-малко от втората половина на петото хилядолетие преди новата ера: Дуздаги е най-старата експлоатация на каменна сол известна до момента.

Друг забележителен факт е, че изобилието на артефакти, датиращи от ранната бронзова епоха показва, че мината Дуздаги е интензивно използвана от още от 4 хил. пр. Хр. Стотици каменни чукове са били намерени в близост до входа на крушението на тунелите. Честото присъстват фрагменти на керамични съдове, характерни за култура, известна като "Куроo-Араксес" направи възможно към днешна дата техните пространствени и хронологически разпределения да бъдат анализирани от географска информационна система, в съчетание на сателитни снимки, въздушни снимки и изчертаване на артефакти от DGPS, нещо като засилена глобалната система за позициониране.

Този интензивен добив предполага, че солта от Дуздаги не се ограничава до местно използване от малките самостоятелни общности. Тя без съмнение се разпространява в границите на все още неизвестна икономическа рамка, към по-далечни дестинации. Освен това изглежда, че добитата сол не е достъпна за всички общности в долината Араксес. Експлоатацията от 5-то хилядолетие преди Христа изглежда е било в прерогативите на някои видни групи.

Тази дейност повдига много въпроси. Кой и за какво е използвал солта на 5-ти и 4-то хилядолетие пр. Хр.? Кои са общностите, които използват тези депозити организирано? Какви са политическите и икономическите връзки между различните регионални селища (села и мини) и т.н.? За да намерят част от отговорите, археолозите се надяват в близко бъдеще да разкопаят срутен тунел в това находище, което покрива повече от 6 кв. км.

1 коментар:

  1. Great article! That is the kind of information that are meant
    to be shared across the web. Disgrace on Google for not
    positioning this put up higher! Come on over and visit my
    website . Thanks =)
    Also visit my web blog evergreen herbal products

    ОтговорИзтриване