сряда, 19 януари 2011 г.

Форумът в Давос: Глобална заплаха тегне над икономиката

investor.bg
Председателят на Световния икономически форум (СИФ) Клаус Шваб се изказа песимистично за световната икономика, която по неговите думи страда от "синдром на глобално изтощение" и е твърде слаба да се справи с взаимно свързаните заплахи пред правителствата и бизнеса.

Според Клаус Шваб, който е създател на форума в Давос, на който всяка година се включват редица водещи фигури от политическите и икономическите среди, светът все още не е успял да се справи напълно с последиците от ипотечната криза в САЩ, предава Ройтерс.

По неговите думи, дни преди началото на тазгодишната среща в Давос, икономиката все още не е навлязла в след-кризисен етап. Той предупреждава и за опасността икономическата криза да прерасне в социална, както вече се е случило в някои страни.

Клаус Шваб посочва, че при сегашната ситуация политическата система и институциите вече са прекалено затруднени от сложността на проблемите, с които трябва да се справят.

Световният икономически форум в Давос е едно от най-важните събития в света на финансите и на него присъстват министри, изпълнителни директори на банки и компании, както и много икономисти.

Срещата в швейцарския планински курорт през тази година ще протече на фона на неравномерното икономическо възстановяване в света. Според анализаторската компания IHS преструктурирането на гръцкия държавен дълг е неизбежно и финансовите пазари могат да предизвикат следващата фаза на дълговата криза още през тази година.

В доклад през миналата седмица Световният икономически форум определи трите най-големи взаимосвързани рискове пред света. Единият е свързан с рисковете пред икономиката заради фискалните, търговските и валутните проблеми. Другият произтича от суровините заради покачващите се цени на енергийните ресурси и храните, и намаляващите запаси от вода. Третата група от рискове се свързват с незаконната търговия и корупцията.

Тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос ще бъде от 26 до 30 януари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар