петък, 7 януари 2011 г.

Пенчо Токмакчиев: Миньорството е на седмо място по загинали сред професиите в страната

cross-bg
Миньорството е на седмо място по загинали сред професиите в страната. Това далеч не е най-опасната професия. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев, в коментар за загиналите в мина „Джурково" двама миньори.

Токмакчиев посочи, че за него нещата са ясни - злополуката е станала вследствие на невзривена бомба от предното взривяване на забоя. Има строго разписан правилник за работа в подземните мини, подчерта Токмакчиев. Той обясни, че когато се подготвя забоя за ново взривяване трябва много внимателно да се огледа къде има невзривени стари бомби. Ако има някакво съмнение трябва внимателно да се отвори старата дупка, да се поставят специални ленти, наречени шомполи, които указват направлението на дупката и на 30 см. оттам се пробива новата дупка за последващо взривяване.

Независимо, че двамата миньори са били опитни, те са подходили небрежно и лекомислено. При взрив можеш да допуснеш само една грешка. Всеки член от този правилник е писан с кръвта на миньорите, заплатили с живота си, заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Семействата на двамата миньори ще бъдат подпомогнати, посочи Токмакчиев. Той допълни, че доколкото знае и кметството в Лъки и ръководството на предприятието са се задействали по този въпрос.

На заседание в министерството на браншовия сектор по условия на труд ще разгледаме въпроса заедно с работодателите и ще настояваме отново да бъдат инструктирани работниците, както и да се преподпишат всички майстори, които работят с взривни материали, каза още Пенчо Токмакчиев.

Директорът на "Лъки инвест", Атанас Марински : Загиналите миньори вероятно са проявили несъобразяване при забурването в забоя

Двадесет и осем години съм в управлението на мините, точно такава причина за инцидент под земята не съм преживявал, заяви изпълнителният директор на фирмата - собственик на мина "Джурково", "Лъки инвест" пред Информационна агенция "КРОСС". Двамата загинали миньори са извършвали буквално последните операции за смяната си, когато се е случил взривът. Вероятно са подценили обстоятелството, че само преди две работни смени на същото място в забоя е извършвано забурване и по принцип е абсолютно забранено да се правят пробиви с бургии в опасна близост до тези отвори, гласи работната версия за инцидента от миналата нощ.

Башев и Асенов са влезли в забоя на галерията на дълбочина около 250 метра около 16.30 часа, инцидентът с взрива става по-малко от час преди края на смяната им, обясни още Марински. Миньорите най- вероятно не са видели и са нямали и представа, че е възможно да има по отворите остатъчен взривен материал и със забурването са предизвикали смъртта си. Имало е и други миньори, но в различни разклонения на галериите, на фаталното място са били само Башев и Асенов. И двамата са преминали през изричен инструктаж по безопасност, сочат първите проверки след трагедията.
Цяла нощ на място е работил следствен екип и пристигнала проверка от Главна инспекция по труда, едва след разрешение на следовател телата са изнесени и транспортирани за съдебно-медицинска експертиза.

Близките на Башев и Асенов ще получат полагащите се застраховки, всеки сред но по около 150 000 лева, потвърди още инж. Атанас Марински. Те са имали много добър професионален опит, единият буквално е прекарал живота си в мините с 24 години стаж, вторият с почти 10 години по рудниците.

Инспекцията по труда незабавно започна разследване на трудовата злополука в рудник "Джурково"

Инспектори от Главна инспекция по труда незабавно започнаха разследване на трудовата злополука в рудник „Джурково" - гр.Лъки, собственост на „Лъки Инвест Джурково", съобщиха от Главна инспекция по труда .

На 5 януари 2011 г., около 20 часа, по време на втора работна смяна, при извършване на пробивно - взривни дейности, са загинали двама миньори: Славчо Стефанов Асенов (43 г.) и Димитър Атанасов Башев (48 г.).

От започналото разследване на обстоятелствата е установено, че при започване пробиването на взривна дупка на забоя на подготвителна изработка - травербан, единият от миньорите е използвал "пикса" (част от взривна дупка, останала от предишно взривяване), в която е имало взривно вещество („Елексит"). Ударно - въртеливото действие при пробиването е инициирало взривяване на взривното вещество При взривяването са загинали на място и двамата работника.

Злополуката е настъпила вследствие нарушение на правилата за безопасна работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар