неделя, 9 януари 2011 г.

Орнитолози за гибелта на гугутки в Италия: птиците просто са преяли

Италианските орнитолози предлагат нова версия за причината на масовото измиране на птици в град Фаенца - родината на фаянса, в провинция Равена, Северна Италия. Там в петък бяха намерени мъртви около осемстотин гугутки. Първоначално местните учени предположили, че птиците са се отравили от химикали, т.к. са били открити на път, близо до химически комбинат. Не се изключвало и вероятно инфекциозно заболяване. Няколко трупа на птици били взети за изследване.

Сега се предполага, че гугутките са жертва на обикновено, но масово несмилане на храна в стомаха: те просто преяли с отпадъци от обработени слънчогледови семена от складови площадки край маслодобивния завод на фирма "Тампиери".

Както сообщава на журналистите научният сътрудник на института по зоопрофилактика на областите Ломбардия и Емилия-Романия Рудолфо Ридолфи, в телата на загиналите птице е било открито огромно количество кюспе.

Гугутките не могат да контролират нуждата си от храна, за разлика от много други птици, обитаващи същите пространства – като чайки и гълъби, отбелязва специалистът. Официалните резултати от изследванията ще бъдат публикувани от ветеринарните служби в понеделник.

Експертите напомнят, че случаят на загинали птици в Италия стана трети от началото на 2011 година. Още в първия ден на януари в американския щат Арканзас загинаха над три хиляди коса. Според версията на орнитолозите, птиците може да са били оглушени от звуците на новогодишните фойерверки. Заради празничните залпове косовете се дезориентирали в пространството и загинали от сблъсъци със сгради, стълбове и рекламни пана.

Подобен инцидент имаше в Канада и Западна Швеция, където бяха намерени мъртви няколко десетки гарги. Смята се, че тези птици също може да са се изплашили от новогодишни фейерверки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар