сряда, 12 януари 2011 г.

Италианци разкриха загадката с мъртвите птици

Италиански учени твърдят, че знаят вече защо от небето падат мъртви птици. През последните дни в Съединените Щати, Швеция и Италия имаше стотици такива случаи. Умрелите птици бяха предимно гълъби и гугутки.

Краят на света засега се отлага! Оказа се, че най-обикновен птичи вирус мори падащите от небето птици, които, според безчет съвременници с фаталистична или суеверна нагласа, трябваше да бъдат потвърждение на прогнозите на Нострадамус за края на света през 2012 година.

Най-обикновен вирус!

През последните дни в Модена и Фаенца в Северна Италия бяха намерени десетки мъртви птици. Причината за смъртта им е най-обикновен вирус - поне до такова заключение стигат експертите от лабораторията на Италианския институт за зоопрофилактика.

Засегнати от вируса са гълъби, гугутки, косове и гарвани

Анализите днес опровергаха предположенията, че за масовата птича смърт е виновна смъртоносна бактерия. Правеха се още догадки, че става въпрос за отровна храна, защото в храносмилателната система на повечето от засегнатите птиците бяха намерени остатъци от слънчогледово семе.

Днес учените съобщиха, че не става дума нито за бактерии, нито за отровна храна. Птичи вирус, категорични са те. Вирусът не се предава нито на хора, нито на домашни животни. Той има смъртоносно въздействие единствено върху гълъби и гугутки, косове и гарвани.

Подобен феномен има и при рибите

Италианските експерти смятат, че същият вирус е причина за масовата птича смърт и другаде по земното кълбо напоследък. Наблюдатели припомнят, че подобно масово измиране понякога се наблюдава и при рибите, но не е ясно дали между двата феномена съществува някаква връзка.

2 коментара:

  1. Все още се появяват различни хипотези. Няма единно мнение в научната общност. Очевидно то предстои да се формира след подробни изследвания и потвърждаване на резултатите от различни лаборатории.

    ОтговорИзтриване