сряда, 12 януари 2011 г.

Размириците в Тунис обхванаха и столицата

dnes.bg
Размириците в Тунис, зародили се след протестите срещу безработицата и високите цени на храните, за първи път обхванаха и столицата, съобщава агенция Ройтерс.

Стотици младежи разграбваха магазини и запалиха банка в работническото предградие Етадамен.

Те издигнаха барикади от запалени гуми и подпалиха две коли, автобус и правителствен офис, а полицията ги разгони с палки и стрелба във въздуха.

До тази вечер не се съобщаваше за нови сериозни сблъсъци в страната.

Армията беше разположена в повечето размирни райони и беше забранено хората в един град да се събират на групи по улиците.

Допълнително властите затвориха някои училища и университети.

Броят на убитите при безредиците през последните няколко дни достигна 21 души, съобщи министърът на комуникациите Самир Лабиди.

По данни на организаторите на протестите загиналите са над 40.

"Всички други цифри, разпространявани от телевизии и агенции, които говорят за 40-50 убити, са фалшиви", увери министърът на специална пресконференция.

Сблъсъците в Тунис, които продължават вече няколко седмици, бяха провокирани от самоубийството на млад безработен мъж в южния район Сиди Бузид.
Още по темата
14 убити при безредиците в Тунис
Кървави протести срещу безработицата в Тунис


Отчаяният човек се самозапали, след като полицията конфискува плодовете и зеленчуците, които продавал, защото нямал необходимите разрешителни.

Протестиращите заявяват, че искат работа и по-добър живот, но според властите действията им са дирижирани от екстремисти.

Днес Франция, Великобритания и САЩ реагираха на случващото се в страната.

Париж изрази съжаление за насилието и предложи на полицията в Тунис френския опит за разрешаване на ситуацията. В отговор на критиките за досега сдържаната реакция, френският министър на външните работи заяви, че вместо да заклеймява и осъжда, страната смята за свой дълг да направи обективен и трезв анализ на проблема.

Лондон осъди насилието и призова тунизийските власти да не прибягват до подобни мерки в опитите да се справят с протестите. САЩ също изразиха безпокойство от използването на прекомерна сила от страна на властите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар