събота, 15 януари 2011 г.

Японските автомобилни производители лансират водородни коли

cross-bg
Трите най-големи в Япония автомобилни производителя Toyota, Honda и Nissan са се обединили заедно с японски енергийни компании в един задружен съюз за лансиране на екологични, „зелени“ автомобили, задвижвани от водородни горивни клетки. Групата зове за изграждане на мрежа от станции за зареждане с водородно гориво, съобщава GreenTech.bg.

Заедно с 10 японски енергийни предприятия, включително и рафинерии и дистрибутори на природен газ, фирмите искат да изградят мрежа от 100 станции за водородно зареждане до 2015 г. Станциите ще с разположени в градовете Токио, Нагоя, Осака и Фукуока.

Автомобилните компании са категорично решени да предприемат нов ход за налагане на превозните средства с водородни горивни клетки, които превръщат водород в електроенергия и отделят само водна пара.Компаниите твърдят, че създаването на инфраструктура за снабдяване с водород е от решаващо значение, докато производителите работят за намаляване на производствените разходи за превозните средства, задвижвани с водород с цел да ги направят икономически изгодни.

“Японски автомобилни производители продължават да намаляват драстично разходите за производство на такива системи и се стремят да започнат доставките на автомобили с водородни горивни клетки на японския пазар през 2015 г., – казва обединението. – С цел да се намали значително количеството на CO2, излъчван от транспортния сектор, автомобилопроизводители и доставчици водородно гориво ще работят заедно за ускоряване на въвеждането на автомобили с водородни горивни клетки и развитие на мрежа за доставка водород из цяла Япония.“ Дружествата не посочват колко са планирали да инвестират в проекта.

Макар изцяло електрическите автомобили, като Nissan Leaf, и хибриди като Prius на Toyota да са много широко експонирани напоследък, горивните клетки се възприемат като по-мощната алтернатива. Пречки пред нея обаче са скъпото производство и липсата на цялостна мрежа за зареждане с гориво.

Toyota, пионер при хибридните коли, задвижвани с бензинов двигател и електрически мотор, обяви, че планира да започне продажбата на автомобили с водородни горивни клетки до 2015 година. Фирмата прилага своята хибридна технология при тези превозни средства, заменяйки бензиновия двигател с горивни клетки.

Honda пък през 2008 г. започна да доставя 200 броя водородни автомобили модел 200 FCX Clarity, които се отдават под наем за клиенти от САЩ, Япония и по-късно Европа.

1 коментар:

  1. Страхотно е че вече започнаха да мислят малко по глобално за опазване на околната среда с по добри автомобили,които са едни от върлите замърсители на въздуха ни. Може би едни като типични методи за производството на водород сега са чрез химически разпад на метан или чрез електролиза на вода. Със сегашната ефективност на фотоволтаичните елементи някои процеси стават невъзможни. Важното е че въздуха ни и природата ще са по чисти и съответно това ще се отрази на нашият живот.

    ОтговорИзтриване