неделя, 9 януари 2011 г.

Две жертви и повишена тревога в Германия заради опасност от наводнения

dnevnik.bg
Река Мозел заля крайбрежната улица на град Кохем (на 40 км югозападно от Кобленц). По водите плуват лебеди. Фотограф: Alex Domanski

Топенето на снеговете заради повишилите се температури и обилните дъждове от последните дни предизвикаха покачване на нивото на водите на реките в цяла Германия. Реките Рейн и Мозел излязоха от коритата си. Поне двама души са загинали заради придошлите води, в някои области е обявена тревога, съобщава БТА.

В река Енц близо до град Пфорцхайм е намерено тялото на 50-годишен мъж, който е карал каяк, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА. Мъжът вероятно е паднал от лодката си и не е успял да се качи обратно заради силното течение. В Бавария 67-годишен почина, когато снегът на полегатия покрив на сграда се разтопил, предизвиквайки падане на скеле върху главата на мъжа.

Град Кобленц, разположен в западните части на Германия, от днес се готви за наводнение, предаде ДПА.

Службите за гражданска защита засилиха мерките за защита от наводнения в Кобленц, но водата започна да прониква в някои мазета.

По-рано днес някои населени места във винарския район по течението на Мозел вече бяха залети от няколко метра вода.

От другата страна на границата - в Южна Белгия - службите за гражданска защита обявиха най-високата степен на тревога, информира белгийската информационна агенция Белга. На някои места властите раздаваха бутилирана вода, тъй като наводненията замърсиха източниците на питейна вода.

В някои части на Германия равнището на водите леко се понижи, но в провинция Тюрингия мостовете трябваше да бъдат затворени, тъй като бяха залети от придошлите реки.

В Бавария жена и 15-годишната й дъщеря бяха влачени 150 метра в колата им, която поднесла по заледен участък от пътя и паднала в река Щайнах, северно от Байройт.

Източната провинция Саксония-Анхалт също обяви висока степен на тревога и пострада от наводнения в областите, разположени край по-малки реки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар