петък, 7 януари 2011 г.

Откриха нов вид астероид

obekti.bg
На южната страна на астероида Веста има огромен кратер. Тази снимка показва астероид в едно изображение, взети от космическия телескоп "Хъбъл (горе, ляво), като е направена реконструкция на базата на теоретични изчисления (горе, дясно) и топологични карта

Съвсем нов вид астероид откриха учени от германския институт „Макс Планк” за изследване на Слънчевата система и от университета на Северна Дакота, САЩ, с телескоп на Хаваите. Той е с диаметър 1 до 2 км и е с уникален химически състав, съобщиха от „Макс Планк”.

За разлика от всички останали астероиди, скалата, наречена 1999 TA10, не се е отцепила от външната обвивка на своята „майка” – в случя по-големия астероид Веста, а от нейната вътрешност.

Веста е т.нар. протопланета и е единствената оцеляла от ранната фаза на Слънчевата система. Всички останали или са се съединили и образували планети, или са се разпаднали след множество силни удари една в друга. Затова Веста предлага уникален поглед към образуването на планетите в нашата Слънчева система преди повече от 4 млрд. години. Тя е с диаметър 525 км и се намира между орбитите на Марс и Юпитер, на 280 млн. км от Земята. Това лято до нея ще достигне сондата на NASA „Дон”, която ще я изследва в продължение на 1 година.

Веста също е преживяла тежък удар, за което говори кратер в южната й част. Вероятно при него са създадени т.нар. вестоиди – астероиди, чийто състав е като на кората на „майката”. 1999 TA10 е първият от вътрешността й. Той ще позволи да се направят изводи и за самата Веста.

1999 TA10 се движи по елиптична орбита и ще се приближи на няколко милиона километра до Земята.

Учените искат да определят максимално точно дебелината на пластовете, от които е съставена протопланетата, за да изчислят от какви материали е създадена първоначално и така да разберат кои вещества в какво съотношение са съществували, когато се е родила Слънчевата система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар