неделя, 16 януари 2011 г.

Наводненията в Австралия - акули по улицата

e-vestnik.bg
Акули са били забелязали да плуват по главната улица на наводнения австралийски град Гудна в щата Куинсланд, предаде ДПА.

Две акули бик, които са сред видовете, нападащи хора, са били видени от местни жители.
Не за първи път се появяват акули, откакто Куинсланд бе наводнен. В четвъртък бе съобщено, че един от тези хищници плува по улиците на Бризбейн.

Акулите бик предпочитат плитките води и понасят сладка вода. Те често навлизат в реки, за да търсят храна.

Междувременно стана известно, че австралийският външен министър Кевин Ръд е получил медицинска помощ в болница заради инфектирано ходило, което наранил, докато помагал на хората да се евакуират от покачващите се води в Бризбейн в четвъртък. Домът на Ръд в града още е над вода, но по-голямата част от избирателния му район е потопена.

Нови наводнения заляха Южна Австралия, където пострадаха повече от 30 града. Близо 3000 души от селища в щата Виктория бяха принудени да напуснат домовете си, след като нивото на водите се покачи до рекордни равнища и потопи 13 000 имота.
Няколко селища в северните части на Нови Южен Уелс бяха откъснати от света, блокирайки близо 6000 души.
В Бризбейн хиляди доброволци втори ден помагат на хората, чиито домове бяха засегнати от наводненията, при почистването на калта и боклуците, останали от оттеглящата се вода.

Навътре в Куинсланд продължава издирването на 15 души, смятани за изчезнали. Досега са намерени 16 тела.

Наводненията станаха след четири седмици проливни дъждове в цялата източна половина на австралийския континент. Метеоролозите предупреждават, че влажното време ще продължи още няколко месеца - до март, поради по-силния от обичайното ефект от явлението “Ла Ниня”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар