понеделник, 3 януари 2011 г.

В нощта преди затъмнението валят звезди

dnes.bg
Метеорният поток Квадрантиди, чиято активност се проявява в последните дни, ще достигне максимум в нощта на 4 януари 2011 г., когато е частичното слънчево затъмнение – в момента на максимума на небето ще могат да се наблюдават десетки "падащи звезди" в час, съобщава Международната метеорна организация (IMO).

Името на този метеорен поток идва от съзвездието Квадрант, което по-рано е било включено в съзвездието Воловар, но сега не съществува. Квадрантидите се движат със скорост около 40 km/s, поради което се забелязват лесно. Те са ярки и сред тях се наблюдават много болиди. Предполага се, че този поток може да е причинен от комета, наблюдавана от китайски астрономи през 1490-1491 г.

Според астрономите пикът на активност на Квадрантидите ще бъде в 1,10 ч. по Гринуич (3,10 ч. българско време) на 4 януари. Радиантът на потока се намира в северната част на съзвездието Воловар, близо до Полярната звезда. В момента на максимума метеорите ще се виждат най-добре в Европа и Централна Азия.

IMO отбелязва, че очакваното максимално зенитно число на метеорите (ZHR) тази година може да достигне 120. Астрономът Владимир Сурдин от Института „Щернберг“ пояснява пред РИА Новости, че значението на ZHR е броят метеори в абсолютно идеални условия – при тъмно небе и прозрачен въздух на целия небосвод.

"Реалното число метеори, които може да се видят, ще е три пъти по-малко. Може да се очаква, че на небето ще се появява средно по един метеор на минута", казва ученият.

Максимумът на звездопада съвпада с новолунието, което при безоблачно време ще създава добри условия за наблюдение.

"Падащите звезди" – метеорите, възникват, когато в атмосферата влизат и изгарят малки частици прах. Потоците метеори принципно са свързани с преминаването на Земята през поток частици, оставен от комети. За много метеорни потоци се знаят кометите, които са "отговорни" за звездопадите. Кометата, пораждаща Квадрантирите, обаче не е известна.

"Възможно е тя вече да се е разпаднала окончателно, оставяйки само рой частици", отбелязва Сурдин.

Няколко часа след максимума на Квадрантидите – в 6,40 ч. по Гринуич (8,40 ч. българско време) на 4 януари започва частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от жителите на Европа, Близкия изток и Северна Африка.

В максималната точка на затъмнението Луната ще закрие слънчевия диск 86%. Затъмнението завършва в 11,00 ч. по Гринуич (13,00 ч. българско време).

Няма коментари:

Публикуване на коментар