събота, 8 януари 2011 г.

ExxonMobil строи газов комплекс в Катар

Катар подписа с американския петролен гигант ExxonMobil споразумение за изграждане на газовия комплекс в Барзан на стойност 8,6 милиарда долара, съобщи катарският министър на енергетиката Абдула бен Хамад ал Атия, цитиран от Франс прес.

Комплексът ще произвежда 42 милиона куб. метра газ дневно, посочи министърът пред журналисти при подписването на споразумението.

Обектът ще се намира в промишления град Рас Лафан, ще бъде управляван от катарската компания RasGas при добива на газ от северното находище, предназначен да захранва електроцентралите и промишлеността на страната.

Местният консорциум Qatar Petroleum ще притежава 93 на сто от комплекта, а ExxonMobil - 7 на сто. Той ще започне да функционира през 2014 година.
Богатата на петрол и газ държава на Персийския залив, която ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година, обяви през декември, че е увеличила капацитета си за производство на втечнен природен газ до 77 милиона тона годишно, с което затвърди мястото си на световен лидер в доставките на такъв газ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар