вторник, 18 януари 2011 г.

Сателитът „Glory“ на НАСА ще проучва изменението на климата

GreenTech.bg
NASA_GloryДа намериш игла в купа сено започва да изглежда фасулска задача, когато си представим какво е да се се идентифицира източникът на частица, носеща се в земната атмосфера. Но именно това ще прави роботизирана сонда, прикачена на най-новия спътник на НАСА, наречена „ Glory“ („Слава“). При това ще го прави от над 400 мили над земната повърхност.

Спътникът ще носи инструмент за идентифициране на частиците, наречен Аерозолен поляриметров сензор (APS), заедно с друга сонда, наричaна Тотален излъчвателен монитор (ТIМ). Двата инструмента ще работят заедно, за да помогнат на учените да разберат динамиката на глобалното затопляне и да определят причините.

В края на февруари „Glory“ ще се присъедини към група от спътници, известни като „следобедния влак“, които са вече в орбита около Земята. Всеки ден този „следобеден влак“ прелита над екватора около 13:30 ч. местно време. „Следобедният влак“ позволява на учените да наблюдават няколко атмосферни явления на едно и също място по едно и също време всеки ден.

Четирите спътника, които са вече в орбита, „Aqua“, „CloudSat“, „CALIPSO“ и „Aura“, вече правят мониторинг на облаците и водната пара, метеорологичните условия, концентрацията на парникови газове и други въздействия върху климата на Земята. Новите сонди на „Glory“ ще добавят две нови възможности към „следобедния влак“ за измерване на слънчевата енергия и за анализ на състава на аерозолите.

Когато учените говорят за аерозоли, те имат предвид малки частици във въздуха, различни от облаците. Когато пръскате боя във вид на спрей, това, което излиза от флакона, е аерозол. Някои аерозоли са естествени, като например вулканичната пепел, а други са резултат от човешката дейност, като саждите от изгарянето на въглища.

Аерозолният поляриметров сензор ще следи отблъскването на светлинните вълни от дадени частици в атмосферата на Земята. Различни видове частици отразяват светлината по различен начин. Знаейки какви видове частици витаят горе и в какви количества, учените се надяват могат да установят техните източници.

Другият пътник на „Glory“ – Тоталният излъчвателен монитор, ще помага на изследователите да разберат наглед просто уравнение за изменението на климата: (Слънчева енергия, достiгаща Земята) – (Слънчева енергия, отразена или по друг начин върната в космоса) = (Затопляне или охлаждане на Земята).

Няма коментари:

Публикуване на коментар