сряда, 12 януари 2011 г.

Телескопът Planck повдигна завесата на древни галактики

dnes.bg
Снимка: ESA/Planck Collaboration

Европейски учени представиха първите резултати, получени от космическата микровълнова обсерватория Planck. Става дума най-вече за "студени галактики", които досега са били скрити зад завеса междузвезден прах, съобщава РИА Новости.

Европейската космическа обсерватория Planck, работеща в милиметровия и субмилиметровия диапазон, е пусната през май 2009 г. Основната й задача е до 2012 г. да сканира няколко пъти цялата небесна сфера в тези диапазони и да получи нова, значително по-пълна картина на реликтовото лъчение – "ехо" от Големия взрив.

Planck приключи първия "сеанс на сканиране" през юли 2010, а на пресконференция в Париж във вторник учените представиха резултатите от по-детайлното изучаване на получената "картина". Става дума за невидима в другите диапазони популация на галактики, които се виждат такива, каквито са били те преди милиарди години. Скоростта на формирането на звездите в тези галактики е от 10 до 1000 пъти по-голяма, отколкото в нашата галактика.

Още по тематаПространството и времето не са се появили при Големия взривОсвен това благодарение на Planck учените станали свидетели на "първия акт" от историята на Вселената: формирането на първите големомащабни структури, в които впоследствие са се родили галактиките. Тези структури са видни благодарение на космическия микровълнов фон, възникнал 380 000 години след Големия взрив, когато Вселената е започнала да се охлажда.

За да съставят първият регистър на точните източници на микровълновото лъчение, учените, работещи с Planck, хвърлили доста усилия, за да изчистят изображението от "замърсяващия" фон. Те успели да изяснят, че този фон е свързан с "прахови" региони от галактиките и възниква в резултат на сблъсък на частици прах (няколко десетки милиарда пъти в секунда) с бързо летящи атоми и ултравиолетово лъчение. Това помогнало на учените да премахнат микровълновата мъгла и да разгледат по-малки детайли от картата на Вселената.

Planck е открил 189 галактически купа, включвайки и 20-те известни по-рано. В хода на по-нататъшната работа телескопът ще може да открие най-масивните галактически купове, което ще позволи на учените да разберат колко бързо се разширява Вселената и колко материя съдържа тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар