сряда, 19 януари 2011 г.

„Stealth“ технология достига висока ефективност при фотоволтаиците

cross-bg
Според градският мениджър на Сънивейл, който се намира в Калифорния, Alta Devices са наели 115 000 квадратни метра около града и планират да се преместят на мястото в началото на 2011 година. Alta Devices получи 3 милиона долара финансиране от NREL като част от фотоволтаична инкубаторна програма, която е да подпомогне развитието на слънчевите енергийни технологии и да им помогне да преминат в пълен търговски мащаб, пише greentech-bg.net. Alta Devices ще съсредоточи усилията си върху разработването на висока ефективност (>20%) и ниска цена на фотоволтаичните модули. Навлизането на пазара се очаква през 2011.

Alta devices гледа да усъвършенства технологията на соларните клетки до 30 % ефективност и цена на модула под 50 цента на ват. Alta е разбработила уникална и фундамендална thin-film технология, която осигурява най-висока ефективност в света за най-ниска цена на слънчевите модули. Соларните клетки на Alta са основани на материали от високоефективни полупроводникови съединения и патентовано производствено оборудване.

Основан от известните фотоволтаични експерти Harry Atwater и Eli Yablonovitch, Alta е събрал екип от световна класа, съставен от 11 експерти и доктори в областта на соларните технологии. Те вече са подали 23 патента. (Yablonovitch също е откривател на фотонните кристали)

Alta е много добре финансирана и от фирмените предприятия Kleiner Perkins, Caufield & Byers (Bill Joy), August Capital (Andy Rappaport), Crosslink Capital (Alain Harrus), New Enterprise Associates (Forest Baskett) и Technology Partners (Ira Ehrenpreis) със серия финансирания, които са сключени на 04/01/09.

Вътрешен човек е разпространил информация, че е достигната над 20 % ефективност в лабораторията. Главният изпълнителен директор на компанията потвърди това число.

Няма коментари:

Публикуване на коментар