неделя, 9 януари 2011 г.

“Индипендънт он сънди”: Хаити – една година след земетресението

focus-news.net
Вторник, 12 януари 2010 г. Хаити бе разтърсено и разрушено от земетресение убило 230 000 души. Днес, въпреки предоставените милиарди и присъствието на хиляди хуманитарни организации и мисии, намиращото се в тежко положение местно население представлява мъчителен световен скандал, пише вестник “Индипендънт он сънди”.

Дванадесет месеца след като земетресението разруши 350 000 къщи и остави около 1.5 млн. души бездомни, 87% от оцелелите все още живеят в мизерни, опасни палаткови лагери. Всеки ден има десетки изнасилвания, и толкова много отломки не са разчистени, че всичко намиращо се по земята, пречещо на всякакви сериозни реконструкции, би напълнило камиони които наредени един зад друг биха обиколили света. Всичко това е страна, която, изумително, приема туристи от круизни кораби. Страната може да достави „пина колада”, но не и надежда на народа си.

В доклад на хуманитарна организация се казва, че „докато правителството не разчисти необходимите територии, ние сме принудени да харчим помощите за подмяна на палатките и други неорганизирани мерки в помощ на хората, преживяващи някак си в пренаселените лагери”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар