неделя, 9 януари 2011 г.

Най-малко четирима души са убити при сблъсъци в Тунис

ekipnews.com
Най-малко четирима души са застреляни и шестима са тежко ранени при сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти, протестирали в централната част на Тунис, съобщават очевидци.

Профсъюзният активист Белгакем Сайхи заявява, че жертвите са били убити когато силите за сигурност открили огън по демонстрантите в Тала, намиращ се в западната област Касерин.

Информацията е потвърдена пред АФП от двама местни жители, пожелали анонимност.

Протестите, които са рядко явление в Тунис, започнаха в края на 2010 година в южната част на страната и са насочени срещу липсата на работа и влошавашия се стандарт на живот. Освен полиция, на места властите използваха и армейски части.

Най-малко 20 души са били убити по време на протести в Тунис
09 януари 2011 | 15:55 | Агенция "Фокус"

Тунис. Най-малко 20 души са били застреляни при сблъсъци на протестиращи с полицията в два централни града в Тунис в събота и неделя, предава АФП, позовавайки се на представител на опозицията. Сблъсъците са настъпили по време на протести срещу условията на живот в страната.

„Информацията от Касерин и Тала сочи за най-малко 20 души, убити от куршуми в сблъсъците, продължили и тази сутрин.”, е заявил председателят на Прогресивната демократическа партия Ахмед Нежиб Хеби.

Кризата предизвика демонстрации в Тунис
news.bg
Поне 20 души са загинали при сблъсъци с полицията при безредици в тунизийските градове Тала и Касрин, предаде АФП, позовавайки се на опозицията. Според тунизийските власти, цитирани от Ройтерс, при сблъсъците в Тала са загинали двама души, а осем са ранени.

Според участващите в безредиците недоволството е насочено към липсата на работни места и инвестиции, но властите твърдят, че бунтовете са дело на малки групи екстремисти, които целят да дестабилизират страната.

Организации за защита на човешките права посочват, че правителството не толерира несъгласието с официалната политика, но властите отричат тези твърдения и заявяват, че следват принципите на демокрацията.

Тунис има една от най-отворените икономики в региона и през последното десетилетие отчита силен икономически растеж, който се забави заради сътресенията в еврозоната - главен икономически партньор на страната, уточнява Ройтерс.

Растежът обаче не бе достатъчен, за да покрие недостига на работни места.

Демонстрациите са рядко явление в Тунис, който е имал само двама президенти след получаването на независимост от Франция през 55 години.

Той e призовал тунизийският президент Зине ал Абидине Бен Али да спре стрелбата, за да „пощади живота на невинните граждани и да уважи правото им на протест”.
По-рано в страната полицията стреля срещу протестиращи, обявили се в подкрепа на демонстрации срещу безработицата в страната. Напрежението в Тунис започна след смъртта на безработен 26-годишен тунизиец с висше образование, който се самозапали миналия месец, в знак на протест срещу липсата на работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар