петък, 7 януари 2011 г.

10-годишна откри супернова

akademika.bg
10-годишно момиче от Канада стана най-младият човек на планетата, открил супернова. Суперновите са експлозии на умиращи звезди, няколко пъти по-големи от Слънцето. Откритието беше проверено от независим астроном и беше регистрирано от Кралското астрономическо дружество на Канада.

Катрин Грей изследвала снимки, изпратени на баща й от любителска обсерватория, когато забелязала рядкото явление. Откритата от нея супернова е в галактиката UGS 3378, на разстояние 240 милиона светлинни години, в съзвездието Жираф. Наистина съм развълнувана, заяви Катрин в телевизионно интервю.

Катрин Грей, откривател на супернова:
“Приятел на татко ни даде стари снимки, а у дома имаме програма, която сравнява стари и нови снимки. И ако една звезда не е на старата снимка, а е на новата снимка, тогава се опитваме да разберем дали това е супернова или нещо друго, например, астероид”.

Баща й Пол Грей, който е любител астроном, й помогнал за откритието, като изключил астероидите и изследвал сегашния списък с известните на науката супернови. От Кралското астрономическо дружество на Канада обясняват, че наблюдаването на супернови изисква стари снимки на звездни полета да бъдат изследвани и сравнени с нови фотографии на същите полета. От дружеството са много щастливи, че толкова млад човек е увлечен по астрономията и се надяват и други младежи да се взират повече в звездното небе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар