петък, 7 януари 2011 г.

Предложиха нов принцип на придвижване в космоса

bgfactor.org
Научният сътрудник от Финландския метеорологичен институт Пека Янхунен предложи нов принцип за движение в космоса. Той използва потока от частици на слънчевия вятър. От космическия кораб излизат множество метални жици с дължина около 20 километра и дебелина само 25 микрона.

С помощта на електронна пушка, който се намира на борда на кораба и работи на слънчеви батерии, в проводниците се създава висок положителен потенциал. Тъй като зарядите с еднаква полярност се отблъскват, взаимодействието с протоните на слънчевата плазма ще придвижи апарата напред.

Такава машина с тегло около 1000 килограма и стотина кабела за една годината може да достигне до 30 километра в секунда. По-малък апарат може да се движи много по-бързо.

Налягането на слънчевия вятър върху кораб, намиращ се в близост до Земята, е около 5000 пъти по-слабо от налягането на слънчевата светлина, която се използва в технологията "слънчево платно". Поради свръхлеката кострукция улавяща слънчевия вятър обаче този принцип на движение е по-ефективен.

Сега се планира да се реализира идеята на практика. Европейският съюз е отделил 1,7 милиона евро за развитието на проекта ESAIL, който включва пускане на финландски и естонски наноспътници Aalto-1 и ESTCube-1 в следващите няколко години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар