петък, 7 януари 2011 г.

Даваме за наука 18 пъти по-малко от останалите европейски страни

cross-bg
България е на 127-мо място по изтичане на мозъци, на 100-но по наличност на съвременни технологии и на 95-то по фактори на иновативност и усъвършенстване. Това показва доклад за глобалната конкурентноспособност на световния икономически форум, който обхваща 139 страни в света, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

България се нарежда след Танзания и други африкански страни, коментира проф. Димитър Аврамов от Гражданско движение за защита на науката и образованието. Учените настояват за отделяне на повече средства от бюджета, за развитие на изследванията, защото това е една от основните препоръки към България в доклада. Каквито и гениални реформи да се правят няма как да се развива науката без финансиране, категоричен беше председателят на синдикалния академичен съюз Васил Попов. Той цитира данни на Евростат, според които за изследвания и разработки в България се заделят 10 евро, а в останалите страни от ЕС средното ниво е 178 евро на глава от населението. Това означава, че даваме за наука 18 пъти по-малко от останалите европейски страни.

Данните са от 1999 година, а оттогава насам бюджетът на БАН се свива непрекъснато, уточни Попов. В момента само четири института получават пълното си финансиране - това са НИМХ, Геофизическия, Ядрения и Археологическия. Останалите са с намалени средства в размер на 30%.

Според учените, не само парите са проблем, а и изкривяването на целите при изследванията. Основният проблем е дисбалансът между природните науки и математиката в сравнение с хуманитарните специалности.

Само 4-и университета предлагат обучение по математика, физика, химия и биология, обясни Олег Йорданов от гражданското движение за защита на науката и образованието.

Учените са категорични, че и през тази година ще организират протести срещу политиката на държавата. Над 7100 подписи са събрани в чужбина в подкрепа на БАН. Сред тях са и седем нобелови лауреати. Продължаваме да разчитаме на колегите ни в чужбина и войната ни тепърва започва, закани се Йорданов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар