сряда, 12 януари 2011 г.

АФП: Реформата на земеделието и биотехнологиите са от ключово значение за прехраната на света през 2050 г.

12 януари 2011 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Огромни промени в земеделските практики, хранителните навици и потреблението, ще бъдат необходими за прехранването на населението на Земята при достигането на прага от 9 млрд. души през 2050 г., предупредиха френски учени, цитирани от АФП.

След по-малко от 40 години светът ще трябва да направи земеделието по-продуктивно, но по-малко зависимо от вредни химикали, да ограничи загубите и изхвърлянето на храна, ще трябва да защитят околната среда и да намалят зависимостта на земеделието от фатални движения в цените, твърдят учените.

„Това упражнение беше изпълнено в много специфичен момент от човешката история, във време, когато популацията е седем милиарда души”, коментира председателят на Кооперативния център за земеделски проучвания за развитие Жерар Матерон, „Световното земеделие е изправено пред огромно предизвикателство”.

Миналата седмица от Световната програма за продоволствия и земеделие на ООН съобщиха, че храните са достигнали най-високата си стойност в историята, а управителят на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че поскъпването на храната отново се оформя като „заплаха за световния ръст и обществена стабилност”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар