сряда, 5 януари 2011 г.

Вулканът Етна се пробуди на 4 януари 2011 година


Вулканът Етна, в превод "Планина от огън", разположен на италианския остров Сицилия, е най-високия действащ вулкан в Европа. На 4 януари вулканът се е активизирал, изхвърляйки голямо количество пепел и камъни, съобщава сеизмологичната служба и вулканолозите в Италия.

Вулканът Етна напоследък беше в "спящо" състояние, но на три-четри месица изригва лава и вулканска пепел. За последен път това е станало на 25 август 2010 годниа. Етна има повече от двеста кратера и всеки път когато изригва, лавата се стича от различни отвори надолу, заплашвайки да унищожи разположените недалеч населени места.

"За пръв път за последните години е зафиксирана активност на югоизточния кратер на вулкана Етна. Тази активност вероятно предхожда мащабно изригване. В блзките седмици ще разберем" - разказва Доменико Патане, научен сътрудник от Института по вулканология в Катания.

Независимо от опасността от изригване на Етна, местните жители не се страхуват от вулкана: хората са се заселили в селца по склона на планината. Почвената покривка на Етна е много плодородна, тъй като пепелта, изхвърляна от кратера има свойства, подпомагащи растежа на селскостопанските култури. Фермерите получават отлични реколти маслини, грозде и различни плодове.

Почти денонощие събуденият вулкан Етна изхвърля пепел и големи камъни. Вулканът е наблюдаван денонощно. Специалистите уверяват, че за жителите на острова няма опасност, но Огнената планина неведнъж е показвала своя разрушителен характер. По статистика на всеки 150 години лавата, изригвана от Етна покрива по някое селище.

Жителите на Сицилия се в очакване на обявяване на евакуация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар