сряда, 5 януари 2011 г.

След косовете хиляди мъртви риби в Арканзас

dnes.bg
Американските специалисти по защита на природата изясняват причината за масовата гибел на риби в р. Арканзас, съобщи Examiner.com.

Първите съобщения за мъртвата риба се появили още на 30 декември 2010 г. На следващия ден екип от биолози пристигнали на мястото на инцидента.

Изчислено е, че до днес са загинали около 100 хил. риби. Някои от тях вече са изпратени за проби в лаборатории в университета в Арканзас.

Първите мнения на учените за гибелта на рибите е болест. Според тях не става въпрос за замърсяване, тъй като в такъв случай мъртвите риби щели да бъдат много повече.

В същия щат преди няколко дни се изсипа дъжд от мъртви косове.

Орнитолозите се мъчат да разгадаят как се е случил този „птичи дъжд“. Една е версиите е, че мълния или град са ударили птиче ято, отбелязва ВВС.

Комисията на Арканзас за рибата и дивата природа започнала да получава съобщения за падащи от небето птици малко преди полунощ. Към полунощ територия с радиус от два километра в града е била осеяна с тела на птици.

Според орнитолога Карън Роув птиците може би са станали жертва на градушка или мълния. Тя изрази съмнение, че птиците са отровени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар