неделя, 16 януари 2011 г.

Под 4 км лед. Тайните на езеро в Антарктида

dnes.bg
Руските учени от станцията „Восток“ в Антарктида се приближават към момента на проникване във водите на най-голямото езеро, намиращо се под леда в Антарктида.

Езерото Восток е разположено под 4-километров лед. То може би е запазило, в изолация от земната биосфера, редица още непроучени микроорганизми, които пък могат да доведат до нови научни открития.

Смята се, че то живее отделно от останалия свят между 5 до 30 милиона години.

Първоначално започнатата работа е прекратена, за да бъдат намерени технологии, които минимално ще замърсяват езерото. Работата беше подновена през 2005 г. и в най-скоро време полярниците планират да проникнат във водите на езерото.Пред ВВС един от членовете на екипа от руската станция „Восток“ – Алексей Екайкин, обяснява, че през антарктическото лято в момента температурата е -25°С през деня и -35°С през нощта. Когато няма вятър, -25°С не се усещат. Слънцето свети по цял ден и по цяла нощ.

Крайбрежието на Антарктида и морето наоколо са много богати: най-рибните места в света вероятно. Там живеят много птици, но всички са свързани с морето. Извън морето тук няма какво да правят, казва ученият.

Има два вида висши растения, но те живеят само в северната част на полуострова, където е по-топло. А при станцията „Восток“ няма абсолютно нищо. Микробиолозите обясняват, че там снегът е стерилно чист – слънцето през лятото просто убива всичко, казва Екайкин.
Метан-хидрат от езерото 2001 г.






Бактерии от езерото 2001 г.

Снимки: records.viu.ca

Няма коментари:

Публикуване на коментар